Confidenţialitate

Primarii din Harghita ameninţă că dau Guvernul în judecată, dacă nu redeschide şcolile

Președintele Consiliului Județean Harghita și majoritatea primarilor din județ cer redeschiderea școlilor în localitățile cu rată de infectare mică şi amenință că vor merge în instanță.

Ei consideră că închiderea şcolilor este o decizie greşită şi nejustificată.

Edilii vor reluarea cursurilor faţă- n faţă în localităţile unde rata de infectare este scăzută. Iar o eventuală decizie de închidere a lor să fie luată de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, care cunosc mai bine fiecare situaţie în parte.

64 din cei 67 de primari din judeţ au semnat o petiţie în care atrag atenţia asupra efectelor pe termen lung a închiderii şcolilor.

În cazul copiilor mici, se arată în document, şcoala online nu funcţionează fără ajutorul direct al unui adult, iar telemunca şi educaţia online în acelaşi timp sunt greu de realizat în familiile cu mai mulţi copii.

Închiderea şcolilor, mai spun primarii din Harghita, va spori şi mai mult decalajul dintre şcolile din zonele rurale şi urbane, respectiv dintre copiii care trăiesc în condiţii mai bune şi cei care trăiesc în condiţii dificile.

Ei atrag atenţia că Guvernul, în ultimele 6 luni, nu a fost capabil să doteze şcolile şi nu a creat infrastructura necesară educaţiei online. Nici profesorii nu sunt pregătiţi pentru acest tip de predare.

Dacă propunerile nu vor fi acceptate, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita spune că problema va fi rezolvată în instanţă.