Primarii a 4 mari metropole au decis: Fără mașini diesel

Decizii pentru un aer mai curat! Fără vehicule diesel şi prioritate în intersecţii pentru maşinile electrice.

Edilii a patru mari metropole din lume spun că doresc să interzică folosirea autovehiculelor cu motoare diesel, până în 2025, relatează BBC.

Şi Germania a anunţat că se gândeşte să interzică autovehiculele cu motoare diesel şi benzină, din 2030, iar Marea Britanie vrea să introducă principiul priorităţii pentru maşini electrice în intersecţii, în defavoarea celor diesel sau pe benzină.

Primarii a patru capitale, Paris, Mexico City, Madrid şi Atena, spun că au decis să implementeze interdicţia folosirii autovehiculelor cu motoare diesel pentru a îmbunătăţii calitatea aerului şi că în schimb vor încuraja utilizarea vehiculelor cu propulsie alternativă – electice, cu hidrogen şi hibride – şi că vor promova mersul pe jos şi cu bicicleta.

Angajamentele au fost luate în Mexic, la reuniunea bienală a primarilor.

Miguel Ángel Mancera, primarul din Mexico City, spune că în oraş vor fi extinse opţiunile de transport alternativ, cum sunt cele cu autobuze rapide şi metrou, şi că se va investi mai mult în infrastructura pentru biciclete, ”pentru a descongestiona nu doar drumurile, dar şi plămânii oamenilor”.

Parisul a făcut deja paşi importanţi de reducere a impactului autovehiculelor diesel şi a camioanelor.

Vehiculelor înregistrate înainte de 1997 li s-a interzis intrarea în oraş şi noi restricţii vor fi impuse anual, până în 2020.