Primăria Capitalei, unul dintre sponsorii permanenți ai Catedralei Neamului

Primăria Capitalei continuă să fie generoasă cu proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

Suma de un million de euro alocată ieri, vine după ce ani la rând, s-au alocat fonduri pentru Catedrală din Bugetul Bucureștiului.

Un calcul simplu arată, de fapt, că Primăria Capitalei, alături de Guvern, au dat cei mai mulți bani pentru proiectul considerat de unii inutil și megalomanic.

Primele alocări de la stat pentru Catedrala Neamului au fost în 2011: câte 10 milioane de lei de la Primăria Capitalei, condusă atunci de Sorin Oprescu, și de la Guvern.

În 2012, Guvernul ridică suma la 19 milioane de lei, în timp ce Primăria Capitalei rămâne la 10 milioane.

Anul următor, Guvernul dă 24 de milioane de lei, în timp ce primăria Generală și cele de sector nu dau nici un leu Patriarhiei. 2014, însă, an electoral, a fost mai generos cu Biserica. 47 de milioane de lei de la Guvern, doar pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului și 6 milioane de lei de la Primăria Capitalei și câteva consilii județene din țară.

2015 – doar 25 de milioane de lei de la Guvern, plus 430.000 de lei de la Primăria Capitalei.

La sfârșitul anului, odată cu instalarea cabinetului tehnocrat al lui Dacian Cioloș, în proiectul de buget pentru 2016 – zero lei pentru lăcașurile de cult, inclusiv pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Primăria Capitalei a continuat, însă, finanțarea proiectului de pe Dealul Arsenalului. 17 milioane de lei. Adică aproximativ 3 milioane și jumătate de euro, fiind cea mai mare sumă alocată de Primaria Capitalei pentru constructia catedralei.

Poate și de aceea, pe site-ul special al Catedralei apare mai nou sloganul … O Catedrală pentru Capitală.

Potrivit ultimelor date ale Patriarhiei, din totalul sumelor cheltuite până acum cu acest proiect, aproximativ 30 % provine din donații particulare.

Catedrala Mântuirii Neamului este gata în proporție de 80 % și ar urma să fie inaugurată pe 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Foto: catedralaneamului.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS