Confidenţialitate

Primaria Capitalei a pregatit 13 tabere de prim ajutor in caz de cutremur major (AUDIO)

8 din 10 români nu știu cum să reacționeze în cazul unui cutremur, arată un studiu realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și E.On România.

Mai grav, spun specialiștii, mulți dintre cei afectați de un seism puternic ar putea lua decizii fatale pentru ei sau ar îngreuna intervenția salavatorilor.

Studiul face parte din campania ‘Nu tremur la cutremur’ și vine în contextul în care astăzi se împlinesc 38 de ani de la seismul din 1977, care a devastat Bucureștiul, dar și alte orașe din sudul țării.

Peste 1.500 de oameni au murit în 1977, în urma cutremurului de 7,2 grade produs în seara zilei de 4 martie. Cele mai multe victime, aproape 1.400, au fost în București, unde zeci de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Astăzi, la 38 de ani de la tragedie, studiile scot la iveală lucruri îngrijorătoare: 8 din 10 români nu știu cum să reacționeze în cazul unui seism. Este și motivul pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență a început în ianuarie campania Nu tremur la cutremur.

Astfel suntem sfătuiți să luăm măsuri și înaintea unui seism, spune șeful Direcției de Prevenire din cadrul ISU, Gabriel Duduc.

Atunci când ne aflăm într-o locuință e bine să căutăm cel mai sigur loc unde să ne adăpostim.

Măsuri ar trebui luate și în școli, având în vedere că multe unități din București, de exemplu, au risc seismic ridicat.

Dar cel mai important lucru este să ne păstrăm calmul.