Confidenţialitate

Prima transmisie în direct de pe Marte

Agenția Spațială Europeană a difuzat pe YouTube primele imagini în direct de pe Marte, oferind spectatorilor de pe Pământ un spectacol unic.

Potrivit unui comunicat al agenției, fluxul a început la ora 19:00, ora României, și a dezvălui o nouă imagine la aproximativ fiecare 50 de secunde.

Actualizările vor fi disponibile, de asemenea, pe contul de Twitter al ESA și pe hashtag-ul #MarsLIVE.

Evenimentul sărbătorește cea de-a 20-a aniversare a lansării orbitorului Mars Express al agenției – o misiune care are ca scop realizarea de imagini tridimensionale ale suprafeței planetei pentru a o vedea în detalii mai complete.

Proiectul MARS EXPRESS al ESA este destinat unei mai profunde înțelegeri a celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Imaginile vor fi transmise direct pe Pământ de la Camera de monitorizare vizuală (VMC) de la bordul orbiterului, arătând Marte de departe în toată splendoarea sa.Deoarece această misiune rulează de aproape două decenii, echipamentele învechite au cunoscut zile mai bune.

„Aceasta este o cameră veche, planificată inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape trei milioane de kilometri [1.864.114 mile] de Pământ – aceasta nu a fost încercată înainte și, pentru a fi sincer, nu suntem 100% siguri că va funcționa”, a declarat înaintea transmisiunii James Godfrey, manager de operațiuni spațiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt.

El era, însă, destul de optimist.

„În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte. Sunt încântat să văd Marte așa cum este acum , cât putem să ajungem!”

Transmisiunea este numită „în direct”, dar va exista o ușoară întârziere din cauza timpului necesar pentru ca lumina să parcurgă distanța mare dintre Pământ și Marte.

Distanța depinde de orbitele celor două planete, dar media este de aproximativ 225 de milioane de kilometri.

Timpul dintre imaginile luate de pe orbită în jurul lui Marte și apariția pe ecran va fi de aproximativ 18 minute: aproximativ 17 minute pentru ca lumina să călătorească de pe Marte pe Pământ și încă un minut pentru a trece prin firele și serverele de pe sol.

Imaginile care vor fi transmise de pe Marte se vor succede la aproximativ 50 de secunde, anunță experții de la ESA.

 

 

Foto NASA