Confidenţialitate

Prima semifinală Eurovision 2017. Cum arată voturile fanilor și ale presei, înainte de show

În doar câteva ore se va da startul concursului Eurovision 2017 și primii 10 artiști care vor concura în Marea Finală de sâmbătă vor fi confirmați. Direct de la Kiev, Alexandru Badea, redactorul șef al revistei SPECTRUM.EU, vă conectează pe europafm.ro la atmosfera Eurovision Song Contest și vă aduce informații în exclusiviate din culisele showului.

Tot procesul de selecție a început însă de seara trecută, când cei 18 concurenți din prima semifinală au interpretat, în cadrul celei de-a doua repetiții generale, piesele lor în fața juriului de specialitate, conform tradiției competiției.

Notele juriului valorează 50% din rezultatul final, deci acum totul rămâne la latitudinea telespectatorilor, voturile cărora urmând a fi combinate cu notele juriului, determinând clasamentul final, și implicit, cei 10 finaliști.

Ca de obicei, după terminarea show-ul, reacțiile presei internaționale cât și celei de specialitate, precum și reacțiile fanilor nu au întârziat să apară, favoriții din seara aceasta fiind Suedia, Portugalia, Belgia, Azerbaijan și Armenia, toate acestea fiind considerate potențiale câștigătoare ale trofeului de sâmbătă.

Salvador Sobral, reprezentantul Portugaliei, a pășit ieri seară pentru prima dată pe scena Eurovision. Din cauza unor motive de sănătate, Salvador nu poate călători mai mult de o săptămână în străinătate și astfel, nu a putut fi prezent la primele repetiții de săptămâna trecută, el fiind înlocuit de către sora sa, care este și compozitoarea piesei.

Din cauza unor probleme tehnice, reprezentanta Greciei a trebuit să își interpreteze melodia încă odată, însă, conform producătorilor, acest lucru nu a afectat decizia juraților. Artsvik, reprezentanta Armeniei, s-a confruntat și ea cu dificultăți tehnice, dar au fost minore. Organizatorii privesc partea pozitivă a situației și sunt siguri că astfel de probleme nu vor surveni în timpul transmisiunilor în direct.

Conform caselor de pariuri, Suedia, Armenia, Portugalia, Azerbaijan, Grecia, Finlanda, Australia, Moldova, Belgia, Cipru au cele mai mari șanse de a se califica în finală, așa cum se poate observa pe Oddschecker . În ceea ce privește fanii și presa acreditată, favoriții sunt în principiu la fel, însă ordinea este diferită.

În plus, Jamala (câștigătoarea Eurovision 2016) și Verka Serduchka (reprezentanta Ucrainei în 2007) vor completa reprezentațiile celor 18 țări. Prezentatorii spectacolului, Timur Miroshnychenko, Volodymyr Ostapchuk și Oleksandr Skichko au și ei, de asemenea, câteva surprize pregătite pentru telespectatori.

Între timp, la 20 de minute distanța de arenă, a avut loc petrecerea organizată de delegația Israelului, din cadrul EuroClubului, unde au cântat 10 artiști, printre care Ilinca și Alex Florea, Alma (Franța), Jana Burčeska (Macedonia) și Kristian Kostov (Bulgaria).

În seara aceasta 18 țări vor concura pentru a ocupa cele 10 locuri în finala cea mare de sâmbătă, 13 mai 2017. Acestea sunt, în ordinea intrării în concurs, Suedia, Georgia, Australia, Albania, Belgia, Muntenegru, Finlanda, Azerbaijan, Portugalia, Grecia, Polonia, Moldova, Islanda, Republica Cehă, Cipru, Armenia, Slovenia și Letonia.

Finaliștii vor fi anunțați în ordine aleatorie, rezultatele exacte urmând a fi publicate pe platforma eurovision.tv după finala din 13 mai.

Reprezentanții României vor cânta doar în cea de-a doua semifinală, care va avea loc joi, 11 mai 2017. Ambele semifinale, precum și Marea Finală vor fi difuzate pe TVR1, TVRHD, TVR Internațional și online pe TVR+ începând cu ora 22:00.

FOTO: Andreas Putting/EBU