Confidenţialitate

Prima ședință de guvern sub comanda Vioricăi Dăncilă

Noul guvern se reuneşte, miercuri, în prima sa şedinţă sub comanda Vioricăi Dăncilă, care le-a cerut subalternilor să se prezinte cu temele făcute. Marți, miniştrii şi-au preluat portofoliile.

Executivul a renunţat la Serviciul de Pază şi Protecţie, o misiune care le va fi încredinţată jandarmilor. Săptămâna aceasta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinea că şeful SPP se implică în politică şi sugera că guvernanţii ar fi fost în trecut ascultaţi, după cum l-ar fi avertizat unii colegi.

Darius Vâlcov a fost numit consilier al premierului. În ultimul an, strategul social-democrat s-a preocupat de monitorizarea activităţii precedentelor două guverne. Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau incompatibile cu funcţiile pe care le-a deţinut, de primar, senator şi ministru.

În şedinţa de astăzi, Guvernul ar urma să corecteze una dintre cele mai controversate măsuri din reforma fiscală. Ministrul Finanţelor dădea asigurări că se va renunţa la formularul 600, care urma să oblige persoanele cu venituri extra-salariale şi din activităţi independente să depună trimestrial o declaraţie fiscală. Eugen Teodorovici a promis că nu vor fi introduse taxe noi şi se vor căuta soluţii împotriva birocraţiei.

În faţa parmanentului, premierul Viorica Dăncilă a susţinut că, până în 2020, vor fi inauguraţi 350 de kilometri de autostradă şi vor fi modernizaţi alţi 250 de kilometri de cale ferată. Asociaţia PRO Infrastructura consideră promisiunea drept una fantezistă, amintind că – la ora actuală – sunt în lucru 175 de kilometri de autostradă.

Nou ministru al Transporturilor, Lucian Şova le-a cerut subordonaţilor, la prima întâlnire de cunoaştere, să îi scrie pe foi de hârtie principalele probleme din acest sector. Ministrul consideră că nu există scuze pentru lipsa de performanţă. Lucian Şova este al zecelea şef al Transporturilor din ultimii 5 ani.

Aflat în vizită la Bucureşti, comisarul european pentru politici regionale a atras atenţia că se impun eforturi susţinute pentru a atrage fonduri europene aflate la dispoziţia României şi care riscă să fie pierdute. Bucureştiul are termen până la 23 februarie să prezinte o strategie în acest sens. Comisarul Corina Creţu a remarcat întârzierile din infrastructură şi construcţia de spitale regionale.

Ieri a apărut reconfirmarea că sistemul medical autohton este, în viziunea pacienţilor, cel mai slab performant dintre cele din Europa. Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă ultimul loc într-un index realizat independent. În dreptul ţării noastre, analiza a menţionat un management defectuos, costurile ridicate pentru îngrijirea bolnavilor şi lipsa multor tratamente.

În scrisoarea în care salutat învestirea noului guvern de la Bucureşti, preşedintele Uniunii Europene a avertizat că statul de drept şi lupta anticorupţie sunt cruciale pentru ca cetăţenii români să beneficieze pe deplin de apartenenţa la spaţiul comunitar.

Între timp, aşa-numita reformă a Justiţiei a mai picat un test la Curtea Constituţională. Unele schimbări aduse statutului magistraţilor, în grabă, la sfârşitul anului trecut, încalcă legea fundamentală. Eroarea judiciară, reaua-credință și grava neglijență a magistraţilor trebuie redefinite de aleşi. Magistraţii CCR au amânat pentru 13 februarie dezbaterea legii privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a treia din pachetul dorit insistent de actuala Putere şi care a scandalizat opinia publică.

Situaţia ar urma să fie analizată la Bruxelles, miercuri, unde va fi prezent preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia şefului  Comisiei Europene. Într-o scrisoare trimisă recent parlamentului de la Bucureşti, Jean Claude Junker susţinea că zădărnicirea luptei anticorupţie ameninţă progresele înregistrate de de justiţia din România în ultimii ani.