Franța: Prima ședință a Guvernului, condusă de președintele Emmanuel Macron

Președintele francez, Emmanuel Macron, a prezidat joi la ora 11.00 (12.00, ora României) prima ședință a noului Guvern. 11 femei și 11 bărbați formează noul cabinet condus de Edouard Philippe. Guvernul este unul inedit pentru că miniștrii provin din mai multe partide (socialiști, „Les Republicans”) și organizații neguvernamentale. Președintele Macron le-a spus azi dimineață care e „foaia de parcurs” pentru următoarele săptămâni.

 

Premierul francez și-a început mandatul cu…o excludere. Edouard Philippe a fost dat afară din partidul de dreapta „Republicanii” (Les Republicains), condus de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, la „pachet” cu noii miniștri ai Economiei, Bruno Le Maire, și Finanțelor, Gerald Darmanin. „Republicanii” îi acuză pe cei trei că au trădat propriul partid și s-au alăturat lui Macron, un socialist care s-a transformat în centrist și care și-a făcut echipă guvernamentală cu unii membri ai dreaptei.

„Guvern numit. Iar acum, la muncă!”, a scris şeful Guvernului francez, Edouard Phillipe, miercuri seară pe Twitter la o jumătate de oră după ce noii miniștri au fost anunțați. Iar joi dimineață s-au reunit în prima ședință, condusă de președintele Emmanuel Macron. Imediat după, au făcut prima fotografie „de familie”, preluată pe prima pagină de toate publicațiile online (foto: Președinția Franței)

A urmat prima conferință de presă a purtătorului de cuvânt al guvernului, Cristophe Castaner, care subliniat că reprezintă un premier de dreapta, deși provine de la socialiști. De altfel, în cadrul primei ședințe, președintele Macron a remarcat „diversitatea” din Guvern – format din socialiști, republicani și membri ai unor organizații neguvernamentale – și le-a spus miniștrilor că nu originea politică îi va împiedica să lucreze inteligent pentru Franța.

Șeful statului francez a amintit câteva priorități. Între acestea, pregătirea alegerilor legislative de peste o lună, când miniștrii au obligația să susțină candidații „La Republique En Marche”, chiar dacă provin din alte partide. Trebuie lansată reforma pe piața muncii – promisă de Macron în campania electorală – precum și pregătirea noului an școlar.

Cabinetul lui Edouard Phillipe e format din 11 domni și 11 doamne, dintre care 18 sunt miniștri și 4 secretari de stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS