Prima ședință a Camerei Deputaților. Dintre noii aleși, 73 chiulesc

A avut loc prima ședință a Camerei Deputaților după alegerile parlamentare din 11 decembrie. La ședință sunt prezenți doar 256 de deputați, deși în noua legislatură sunt 329 de deputați.

Lipsesc așadar 73 de deputați. Şedinţa este condusă de decanul de vârstă Miron Ignat, de la minorităţi. Alături de acesta sunt cei mai tineri patru deputaţi Mara Mareş (24 ani, PNL), Andrei Pop (25 ani, PSD), Vlad Emanuel Duruş (26 ani, USR) şi Apjok Norbert (27 ani, UDMR).

Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional “Deşteaptă-te române!”.

“Declar deschise lucrările primei şedinţe a Camerei Deputaţilor din cea de-a opta legislatură”, a spus preşedintele de şedinţă, Miron Ignat, în vârstă de 75 de ani.

Deputatul a ținut apoi un discurs despre alegerile parlamentare.

”Poporul român își pune mari speranțe în noi, deputați aleși, pentru că domniile lor au votat cu mare speranță în noi. Speranța lor constă în faptul că noi vom elabora legi care vor duce la bunăstarea României, la o viață mai bună pentru toate categoriile populației. Suntem rezultatul unui vot transparent și alegătorii au votat din inimă în cunoștință de cauză pentru ca noi să le reprezentăm interesele. Oamenii au votat liber fără să fie influențați de o găleată roșie, verde sau albasatră, fără ulei și pui congelat.”, a spus Miron Ignat.

Miron Ignat a vorbit și despre importanța unor legi pentru agricultori.

”România este o țară frumoasă, are milioane de hectare de teren cultivabil. Nouă deputaților ne revine obligația să adoptăm legi care să-i ajute pe cultivatori să-și dezvolte capacitățile de producție și să mai limităm importuri de produse contrafăcute și modificate genetic.”

(AUDIO prima ședință a Camerei Deputaților)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prima ședință la Senat

La Senat, ședința de plen a debutat cu o întârziere de 10 minute și a fost condusă de neurochirurgul Leon Dănăilă de la PNL, decanul de vârstă al Senatului, în vârstă de 83 de ani.

Nu toți senatorii s-au grăbit să ajungă la Parlament.  În prima zi de lucru, au fost 10 absenți.

Potrivit regulamentului, prima ședință de plen este condusă de cel mai vârstnic parlamentar, asistat de cei mai tineri aleși, pe post de secretari.

Ședința de plen a început cu intonarea imnului de stat. Toți senatorii s-au ridicat în picioare, iar președintele de ședință nu și-a dezlipit privirea din hârtiile din care mai târziu a început să citească procedurile.

Într-un discurs adresat senatorilor, președintele de ședință Leon Dănăilă a vorbit despre recâștigarea încrederii populației în Parlament.     

S-a trecut apoi la alegerea comisiei care urmează să valideze mandatele senatorilor. Acesta este compusă din 15 parlamentari: 7 senatori de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR și câte unul de la UDMR, ALDE și PMP. Ei vor analiza dosarul fiecărui senator și vor întocmi un raport privind validarea sau invalidarea mandatului.

Următoarea ședință de plen va avea loc miercuri, când senatorii ar putea depune jurământul. Se va trece apoi la alegerea noii conduceri și a membrilor în comisiile din Senat.

(AUDIO prima ședință a Senatului)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS