Confidenţialitate

Prima pagină, 9 iunie 2017

România Liberă face o analiză a primului an de mandat pentru primarii care, în 2016, au reuşit să-şi convingă electoratul ca vor transforma defectele orase româneşti în metropole occidentale.  Unii şi-au respectat promisiunile, alţii au adunat mai mult spectacol decât fapte concrete, o parte nu au făcut nici bine, nici rau. Dinspre orasele din Transilvania, precum Clujul, vin veşti care îi fac invidioşi pe cetăţenii localităţilor din ‘vechiul regat’: autobuze electrice noi, administraţie electronică, tot mai puţini someri. De cealaltă parte, Bucurestiul este deocamdată corigent, după primul an sub comanda Gabrielei Firea, iar Constanţa nu reuşeşte să iasă din era Mazăre.

Jurnalul Naţional observă o nouă palmă trasă turismului. Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă, ci bani, începând din 2018. În ceea ce priveşte acest an, lucrurile sunt neclare, însă este foarte puţin probabil ca aceste tichete să ajungă la beneficiari. Reprezentanţii agenţiilor de turism sunt nemulţumiţi şi spun că înlocuirea voucherelor de vacanţă cu prime în bani va duce la evaziune fiscală, deoarece nimeni nu va putea să verifice cele 1,2 milioane de deconturi, iar banii nu vor ajunge în turism.

Ziarul Financiar scrie că britanicii şi-au votat parlamentarii sub un bombardament cu veşti ameninţătoare. În ziua alegerilor şi cu doar două săptămâni până la momentul lansării negocierilor pentru Brexit, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Eurpene, a anunţat că Regatul a fost în primul trimestru codaşul Europei la creştere economică. Britanicii s-au dus ieri la urme pentru a desemna executivul care va gestiona divorţul de spaţiului comunitar.

Gazeta Sporturilor consemnează că Simona Halep s-a caificat în finala feminină la Roland Garros, trecând de cehoaica Karolina Pliskova. Constănţeanca ar putea deveni a doua româncă triumfătoare la Paris. Virginia Ruzici câştiga, pe 11 iunie 1978, singurul ei turneu de Grand Slam. Simona Halep o va întâlni pe letona Jelena Ostapenko.