Confidenţialitate

Prima pagină | 8 martie 2019

Adevărul observă că Dacian Cioloş şi Dan Barna au ratat startul pentru alegerile europarlamentare. Biroul Electoral Central a respins joi cererea de înscriere în cursa pentru scurtinul din luna mai a Alianţei USR-PLUS. Motivul invocat: Dacian Cioloş şi Dan Barna nu figurează ca preşedinţi ai celor două formaţiuni în Registrul partidelor politice. Imediat după anunţarea deciziei, cei doi au acuzat că este vorba de o decizie politică. Alianţa USR-PLUS este la un pas să se destrame chiar înainte de campania electorală.

Lăcomia statului ne lasă fără medicamente tip “singura speranță”, notează Jurnalul Naţional. Mii de produse generice, dar și unele inovatoare “fără înlocuitor”, au fost retrase din cauza taxei clawback. Introdusă ca o măsură provizorie în urmă cu 10 ani, taxa s-a aplicat neîntrerupt, iar valoarea sa s-a dublat.

Ziarul Financiar priveşte la datele statistice. Scăderea investiţiilor şi a construcţiilor a redus creşterea economică din 2018. Consumul a rămas principalul motor al avansului, cu o contribuţie de peste 95%, însă investiţiile au avut o pondere negativă în creşterea Produsului Intern Brut, de -0,7 puncte procentuale, faţă1 de +1,2%, contribuţia investiţiilor la creşterea economică record de anul trecut. PIB-ul nominal estimat de Institutul Naţionale Statistică pentru anul 2018 este de 940,5 miliarde de lei.

Potrivit României Libere, 2019 se anunţă unul bun pentru hotelierii de pe litoral. Când specialiştii trag linie şi fac bilanţul, aceştia iau în calcul nu doar numărul de turişti, ci şi un indicator relevant pentru domeniu: numărul înnoptărilor, adică al nopţilor petrecute de turişti în unităţile de cazare. Pentru vara care se apropie se anunţă peste 5 milioane de înnoptări.