Confidenţialitate

Prima pagină | 7 martie 2019

Adevărul scrie despre spitalul care moare cu tot cu pacienţi. Institutul de Pneumologie din Bucureşti rămâne un adevărat focar de infecţie, la trei ani după ce o parte din victimele de la Colectiv au fost ucise de nosocomiale. De la începutul anului, la “Marius Nasta“ 13 pacienţi au murit după ce au fost infectaţi cu bacterii. Dezvălurile au fost făcute de conducerea spitalului după o anchetă a Direcţiei de Sănătate Publică şi vin în contextul în care iniţial se ştia că doar cinci decese cauzate de acinetobacter, bacteria care a închis secţia de terapia intensivă şi blocul operator. Medicii acuză autorităţile că “lasă oameni să moară” prin subfinanţarea sistemului de sănătate.

Soclul lui Tudorel Toader crapă, observă România Liberă. Camera Deputaţilor a amânat votul privind moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei, din cauza lipsei de cvorum. Votul va fi reluat saptamâna viitoare. PSD îi cere lui Tudorel Toader să iniţieze trei ordonanţe de urgenţă privind Codurile Penale, completurile de judecată şi revizuirea sentinţelor bazate pe protocoalele parchetelor SRI. Dacă nu o face, ar putea fi schimbat din funcţie. Deputatul social-democrat Florin Iordache l-a criticat pe Toader chiar la dezbaterea moţiunii simple. Existenţa nemulţumirilor faţă de Tudorel Toader a fost confirmată chiar de liderul PSD. Liviu Dragnea a precizat că va discuta situaţia ministrului în coalitie, împreună cu premierul Viorica Dancilă şi liderul ALDE, Călin Popescu Tariceanu.

Ziarul Financiar consemnează stabilirea definitivă a emigranţi în alte ţări. Mai mult de 236.000 de români au obţinut cetăţenie într-o ţară din Uniunea Europeană în deceniul de după aderare, după cum arată cel mai nou raport al Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. “Raportul trimite la un alt tip de migrare pe care nu l-am discutat şi începe să devină fenomen de masă demn de luat în seamă: transformarea migraţiei temporare în şedere pe termen lung. Tendinţa românilor de a rămâne definitiv în străinătate pe ultima perioadă este mai mare decât pentru polonezi. Evident că, în condiţiile în care economia merge mai bine, dar nu convingător de bine, instituţiile lucrează prost, practic guvernul nu binevoieşte să discute măcar despre o strategie de îmbunătăţire a situaţiei în domeniu, fenomenul de-adevăratelea negativ este acela de transformare a migraţiei temporare în migraţie definitivă“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă medicală a Universităţii din Bucureşti.

Sfetnic pentru Budapesta, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Emeric Ienei a devenit consilier al premierului ungar, care pregătește o nouă investiție în fotbalul românesc. Entuziasmat de succesul obținut de Sepsi și Csikszereda, cele două echipe în care Viktor Orban a injectat 6 milioane de euro, executivul ungar l-a “racolat”pe antrenorul care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua pentru a găsi o formație în județul Bihor.