Confidenţialitate

Prima pagină | 7 ianuarie 2019

Adevărul observă că protejatele lui Darius Vâlcov au fost cocoţate, peste noapte, la vârful puterii. Ionuţ Mişa a fost schimbat de la conducerea Fiscului cu Mihaela Triculescu, o tânără economistă anonimă din Craiova, despre care nici ministrul Finanţelor nu ştia cine este înainte să o propună pentru acest post. Un CV oficial al acesteia nu este disponibil nici pe siteul ANAF, nici pe cel al Guvernului. Din 2014 până în prezent, Mihaela Triculescu a înfiinţat mai multe firme, însă modul în care le-a administrat ridică semne de întrebare. Printr-o decizie la fel de surprinzătoare, în octombrie, la conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost numită Adriana Cotel – pe care o leagă, pare-se, o prietenie veche de Darius Vâlcov, consilier al premierului.

România Liberă scrie că aşa-numita “taxă pe lăcomie“ ar putea “demola” întreg sectorul bancar autohton până în 2021, după cum indică o analiză de impact întocmită de Banca Naţională şi transmisă ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. Studiul arată că doar patru bănci vor mai încheia anul în curs pe profit și numai două, în 2020. Mai grav, există riscul ca 9 bănci să nu mai îndeplinească cerinţele de solvabilitate în 2019. Practic, acţionarii acestora ar trebui să vină cu bani de acasă pentru a-și finanţa afacerile.

Potrivit Ziarului Financiar, 2019 va fi un an al incertitudinilor. Cert este doar că ritmul de creştere economică va încetini. Criza forţei de muncă se va diminua. Băncile, firmele din energie şi telecom îşi ling rănile provocate de noile taxe care le-au fost impuse de guvern. Pentru constructori ar urma să scadă taxele. Marea întrebare este cum se va închide bugetul şi dacă nu va fi nevoie de alte taxe sau tăieri de cheltuieli.
“Alianță româno-olandeză pregătită pentru Proiectul amiral de la Damen Galați”, titlul de pe prima pagină a Jurnalului Naţional. Contractul celor patru corvete ale Forțelor Navale Române ar aduce mii de locuri de muncă și un boom economic pentru șantierele Damen din Galați și Mangalia şi un parteneriat cu cele mai puternice companii din industria de apărare din lume. Experiența este dată de zeci de nave militare construite pentru 13 țări. Nava-amiral a Marinei Regale Olandeze a fost realizată la Galați.

Gazeta Sporturilor îi dedică ediţia de astăzi lui Ilie Dumitrescu, ajuns la a 50-a aniversare, unul dintre cei mai buni jucători pe care i-a avut fotbalul românesc. Fostul internațional explică de ce nu mai antrenează de 8 ani, după ce s-a despățit în nici două luni de FCSB. Ilie Dumitrescu este convins că piața le mai permite să lucreze doar tehnicienilor care acceptă compromisul de a se sfătui cu patronii în deciziile pe care le iau.