Confidenţialitate

Prima pagină, 7 decembrie

Patriarhul s-a supărat ca văcarul pe stat, titrează Adevărul. În acest weekend, au apărut tensiuni între Patriarhie şi Palatul Victoria după ce Ministerul Finanţelor a făcut public proiectul de buget pe anul 2016. Deşi Guvernul a anunţat o creştere a contribuţiei pentru salariile personalului clerical şi neclerical, șeful BOR a avut o declaraţie virulentă, susţinând că statul ar trebui să-i dea Bisericii înapoi toate proprietăţile luate abuziv. Daniel şi-a mai „îndulcit“, ieri, mesajul, după ce Dacian Cioloş l-a sunat pentru a-l asigura de sprijin „în măsura posibilităţilor“.

România liberă observă pasul înapoi făcut de premier în relaţia cu partiarhul. Guvernul anunţase iniţial că taie finanţările pentru ridicarea de noi biserici. Proiectul de buget trebuie, oricum, să ajungă în Parlament. În ultimii ani, aleşii s-au arătat prietenoşi cu Biserica Ortodoxă. România liberă observă şi neregulile din activitatea guvernării Ponta, descoperite de Curtea de Conturi. Mai multe ministere au cheltuit nejustificat milioane de euro.

Guvernul Cioloş „sparge“ în 2016 cu 16 miliarde de lei mai mult decât Ponta, notează Ziarul Financiar. Din 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atåt de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere vor merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 miliarde de lei în plus ar urma să ajungă în investiţii.

DieselGate demolează acţiunile Volkswagen, notează Jurnalul naţional. Titlurile producătorului auto german au scăzut cu 70% din momentul în care autorităţile americane l-au acuzat că a manipulat testele de emisii. În aproape două luni, grupul a înregistrat pierderi de peste 24 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră. În scandalul noxelor sunt 11 milioane de maşini afectate.

Revanşa lui Zorro, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei sporturilor. Revenirea lui Laurenţiu Reghecampf la Steaua a fost salvată de o minunăţie de gol înscris de Paul Papp, care a marcat pentru 2-0, aseară, împotriva Universităţii Craiova. Toată suflarea stelistă visează din nou la titlu.