Confidenţialitate

Prima pagină | 6 martie 2019

Adevărul observă o nesimţire rară la Inspecţia Judiciară, al cărui şef surprinde din nou. Judecătorul Lucian Netejoru a dat în judecată instituţia pe care o conduce şi Consiliul Superior al Magistraturii, cerând să-i fie plătită diurna de detaşare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale în care a stat în Bucureşti şi nu s-a deplasat în Giurgiu, unde are şi domiciliul. Concret, prin acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Lucian Netejoru cere instanţei să oblige Inspecţia Judiciară şi CSM să recalculeze diurna de care beneficiază, astfel încât să fie incluse şi zilele nelucrătoare în care nu se deplasează din Bucureşti la Giurgiu şi, pe cale de consecinţă, să-i fie plătit acest drept începând cu anul 2015, an în care a ajuns la conducerea instituţiei, relatează ziare.com. În plus, şeful Inspecţiei Judiciare cere ca statul să-i plătească şi dobândă pentru suma datorată, cerând ca aceasta să fie actualizată cu indicele de inflaţie la care să se aplice dobânda legală penalizatoare, calculată de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plată şi până la data plăţii efective. „Beneficiul plăţii diurnei şi pentru zilele nelucrătoare este un drept recunoscut prin lege, care nu este restricţionat prin alte dispoziţii legale”, a explicat Lucian Netejoru într-o solicitare adresată preşedintelui CSM. Solicitarea şefului Inspecţiei Judiciare are la bază Articolul 13 din ordonanţa de Urgenţă nr.27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei. Potrivit acestui articol, magistraţii detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de următoarele drepturi: „a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, dar nu mai puţin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare; b) decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv. În situaţia în care nu beneficiază de cazare în aceste condiţii, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din indemnizaţia de încadrare brută lunară pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării sau detaşării în altă localitate”.

Ziarul Financiar consemnează că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut în ianuarie cu 6,6% comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, avansul fiind susţinut de toate cele trei segmente principale – bunuri alimentare, carburanţi şi bunuri nealimentare. Ritmul a fost mai alert decât în decembrie, dar departe de maximele de două cifre din 2016 şi 2017. Segmentul bunurilor nealimentare a fost cel care a susţinut creşterea consumului privat şi în ianuarie 2019, când avansul a fost de 9,4%, aproape dublu faţă de ritmul de creştere al celorlalte segmente.

Potrivit Jurnalului Naţional, creşterile economice din ultimii 30 de ani nu au adus şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Numărul angajaţilor a scăzut şi cei mai mulţi dintre românii care muncesc încasează salarii mici. Avem printre cele mai ridicate grade de sărăcie din Europa şi suntem singura ţară din regiune cu deficit la balanţa comercială. O serie de conferinţe organizate sub egida Academiei Române vizează o strategie de dezvoltare durabilă pe termen lung, care să elimine aceste neajunsuri şi să pună economia naţională pe drumul cel bun.

România Liberă scrie că există şansa unui acord comercial SUA-China, care ar putea fi anunţat în cadrul summitului de la sfârşitul lunii din Florida. După opt luni de şicane, Casa Albă menţionează un acord cu Beijingul, iar compromisul ar putea fi dezvăluit la summitul Donald Trump–Xi Jinping din 27 martie, când liderul chinez se va află învizita în Statele Unite.

Războiul anonimilor, titrează Gazeta Sporturilor. Favorite la titlu, CFR și FCSB au pe banca tehnică doi antrenori cu CV-uri inexistente. Alin Minteuan și Mihai Teja sunt cei mai tineri, dar și cei mai neexperimentați “principali” din play-off. Vârful carierei de până acum al acestora este un loc 8 în Liga I.