Prima pagină, 6 iulie 2017

Adevărul observă cel mai bun rezultat la BAC din ultimii 8 ani. Rata de promovare la Bacalaureat a fost de 71,4%, cu aproape cinci procente mai mare decât cea de anul trecut (66,7%). Cele mai bune procente s-au înregistrat în judeţele Sibiu (83,73%), Bacău (83,54%), Iași (82,75%) și Cluj (82,75%), iar cele mai slabe în Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,76%) și Teleorman (53,95%).

România Liberă observă că legea salarizării se aplica mai întâi pentru parlamentari. Deputaţii şi senatorii sunt principalii beneficiari ai actului. Pe lângă creterea indemnizaiilor, actul normativ atrage creşterea sumelor forfetare, a celor pentru cazare şi a pensiilor foştilor parlamentari. De exemplu, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor avea o suma forfetară lunară de 25.012 lei la o indemnizaţie brută de 16.675 lei. Celelalte categorii de bugetari vor încasa majorările promise pe baza unui grafic eşalonat pe 4 ani.

Jurnalul Naţional publică mercurialul oaselor rupte. ASF va impune un control mai strict asupra companiilor de asigurări în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor RCA. Sistemul bonus-malus aduce o diferenţiere clară între şoferii indisciplinaţi, cu antecedente în trafic, şi cei corecţi. Durerile vor fi evaluate în puncte traumatice.  Un picior rupt echivalează cu un punct sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte. Noile reglementări se regăsesc în Proiectul Normei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 132/2017.

Potrivit Ziarului Financiar, consumul a crescut susţinut în primele cinci luni din an, dar golul la buget provocat de căderile încasărilor din TVA şi din accize se apropie de 3 miliarde de lei. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care indică în bună măsură evoluţia consumului privat – a crescut în primele cinci luni din an cu 7,9% (brut), ajutată de majorarea vânzărilor de carburanţi cu 11%, a vânzărilor de produse nealimentare cu 10% şi a vânzărilor de produse alimentare cu 3,6%. Însă încasările din TVA au scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 4,5%, an/an, (minus 1,6 mld. lei), iar cele din accize cu 5% (minus 1,1 mld. lei). ‘Un astfel de avans al consumului ar fi trebuit mai mult decât să compenseze scăderea de venituri ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată cu un punct, de la 1 ianuarie. Ar fi trebuit să determine creşteri semnificative de venituri din TVA, însă, la cinci luni, aceste venituri sunt în scădere şi nu este firesc’, comentează economistul Ionuţ Dumitru. Premierul l-a ameninţat voalat cu demiterea pe şeful Fiscului Bogdan Stan, care ieri a fost chemat la Palatul Victoria pentru a da lămuriri. ‘Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba’, a declarat Mihai Tudose.

Gazeta Sporturilor a obținut schițele după care Nicolae Dică a lucrat fazele fixe cu elevii săi. În amicalul cu Bereven, 3-0, primul gol a fost marcat chiar după o astfel de schemă. În trecut, aproape jumătate dintre golurile încasate de roș-albaștri au venit din momente statice.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS