Prima pagină | 4 septembrie 2018

Adevărul relatează despre dispariţia unui român la Istanbul, care se afla împreună cu familia într-o vizită la Palatul Topkapi, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Turciei. Salvatore Popescu, în vârstă de 51 de ani, inginer din Ploieşti, este de negăsit de joi, 30 august. Deşi dispariţia sa a fost anunţată oficial autorităţilor turce încă din ziua evenimentului, rudele nu au nicio veste despre bărbat şi nici despre măsurile întreprinse de poliţie. Salvatore Popescu a plecat în această excursie prin intermediul agenţiei „Mika Travel“ din Ploieşti. Bărbatul fost însoţit de soţia sa, de fiica lui şi de mama soţiei. Cei patru făceau parte dintr-un grup de turişti prahoveni care au plecat în această călătorie cu autocarul. Ioana Dima, nevasta inginerului dispărut la Istanbul, a declarat pentru Adevărul că şi-a văzut soţul pentru ultima dată joi, 30 august, în jurul orei 13.00, la intrarea în Palatul Topkapi şi de atunci nu mai are nicio veste despre el. Femeia susţine că bărbatul nu avea un telefon care să funcţioneze pe teritoriul Turciei, astfel că un contact telefonic nu a putut fi stabilit nici în ziua dispariţiei şi nici după.

Gabriela Firea atacă vârful PSD, consemnează România Liberă. Primarul Capitalei a lansat noi acuzații care îi vizează pe Carmen Dan, ministrul de Interne, și pe Liviu Dragnea, liderul PSD. Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că îi spionează pe membrii PSD și că a gestionat defectuos intervenția jandarmilor din 10 august. Firea este nemulțumită că Dan vrea să dea vina pentru evenimentele din 10 august pe prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, o apropiată a primarului general. Pe liderul PSD, Liviu Dragnea, Firea îl acuză că le-a cerut miniștrilor să nu îi finanțeze proiectele de la Primăria Capitalei. Firea a ieșit la atac după ce a fost singura care a votat pentru demiterea lui Carmen Dan din postul de ministru de Interne în ședința conducerii PSD de sâmbătă. Cu toate că a suferit o înfrângere clară, Firea își dorește să preia șefia PSD în locul lui Liviu Dragnea. În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că Firea „aberează“, lansând acuzații fără dovezi. Pe de altă parte, Firea a fost citată pentru astăzi, la Parchetul ICCJ, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, ea spunând că probabil va fi audiată în calitate de martor.

Jurnalul Naţional scrie că peste 200.000 de persoane au plecat la muncă în străinătate în 2017, un record al ultimilor 10 ani. Este ca şi cum un oraş precum Ploieşti, Oradea sau Brăila ar fi rămas fără locuitori într-un an. Nu mai pleacă atât de mult căpşunarii, infirmierele şi constructorii, dar în schimb ne pleacă doctorii, IT-iştii, inginerii şi profesorii.

Ziarul Financiar publică unele cifre nemiloase. Statul a încasat, anul trecut, redevenţe de 116,4 mil. lei (29 mil. $) pentru 1,36 mld. metri cubi de gaze extrase din Marea Neagră, adică 10% din producţia de gaze totală a României. Prin formule care nu au fost bine explicate, sumele ar urma să ajungă la 1 mld. de dolari când producţia va fi de 5-10 mld. metri cubi pe an, valoare în care intră atât redevenţele, cât şi taxele pe veniturile suplimentare. „În anul 2017, din Marea Neagră a fost extrasă o cantitate de 1,36 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru producţia de gaze naturale din Marea Neagră a fost încasată, sub formă de redevenţă în anul 2017, suma de 116,4 milioane de lei (25 de milioane de euro, respectiv 29 de milioane de dolari)“, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), gestionarul tuturor bogăţiilor din subsolul României.

Nicolae Dică rămâne doar antrenor în caseta tehnică, observă Gazeta Sporturilor. Finanțatorul Gigi Becali și-a asumat toate deciziile legate de FCSB. Tehnicianul nu mai are vreun cuvânt de spus în ceea ce privește transferurile, tactica, stabilirea căpitanului, formula de start și schimbările din timpul meciurilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS