Confidenţialitate

Prima pagină | 31 mai 2019

Papa Francisc va fi, pentru trei zile, pelerin în România, notează Jurnalul Național. O vizită desfăşurată, în toate zonele istorice, sub mottoul: “Să mergem împreună”. Este Suveranul Pontif care a uimit o lume întreagă prin simplitatea gesturilor şi a cuvintelor sale, dar şi prin disponibilitatea sa de a sta în mijlocul oamenilor, mai ales alături de cei săraci şi bolnavi. Franisc este primul Papă iezuit din istorie. În 2013, el a fost ales “Omul Anului”, de către revistele americane Time şi Vanity Fair.

Adevărul de weekend subliniază că liderul de la Vatican va oficia, duminică, la Blaj, slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici persecutaţi şi exterminaţi de regimul comunist. Este un prim pas în procesul de sanctificare a prelaţilor români. Protopopul Cristian Arinel Sabău a cercetat timp de şapte ani viaţa episcopilor, ocazie cu care a analizat, din scoarţă în scoarţă, toată arhiva secretă a Vaticanului, dar şi documente de la Consiliul de Studiere a Arhivelor fostei Securități.

Potrivit Ziarului Financiar, România se află între țările europene cu cele mai reduse cheltuieli cu asistența socială. Anul trecut, guvernul de la București a alocat 10,8% din Produsul Intern Brut acestui capitol, față de media comunitară de 15,6%. În cheltuielile de asistență socială intră toate sumele alocate de stat pentru plata pensiilor, a indemnizațiilor de maternitate/ de creștere a copilului, alocațiile destinate copiilor, dar și pensiile de urmaș, indemnizațiile de șomaj, cele pentru persoane cu dizabilități sau sumele necesare pentru cei care obțin veniturile minime garantate etc. Cele mai generoase state cu asistența socială – așa cum este definită în metodologia europeană și preluată în statele membre – sunt Italia (care a alocat 19,9% din PIB), Franța (19,5% din PIB), Grecia (18,6% din PIB), Finlanda (18,4% din PIB) și Austria (17,9% din PIB).

Liga 1 se pregătește pentru două reveniri-bombă, scrie Gazeta Sporturilor. Astra îl va readuce pe banca tehnică pe Marius Șumudică, omul care a făcut-o campioană, în timp ce finanțatorul FCSB, sătul să tot fie refuzat, pare dispus să se consoleze cu tehnicianul care a compromis ultimele două titluri, anume Nicolae Dică.