Confidenţialitate

Prima pagină | 31 mai 2018

România Liberă observă că judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, cu majoritate de voturi, că există un conflict juridic între şeful statului şi Guvern, după ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruţa Kovesi la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. În comunicatul emis dupa încheirea şedinţei, CCR a menţionat, negru pe alb, faptul că “preşedintele României urmează să emita decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”. Decizia a fost luată cu şase voturi “pentru” şi trei “împotrivă”. Au făcut opinie separată judecatorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Stefan Minea. CCR a constatat, astfel, ca „preşedintele României nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia”.

Guvernul măcelăreşte Bursa, titrează Ziarul Financiar. Recentele declaraţii despre pilonul II de pensii, care ar urma să devină opţional, au provocat indicelui BET cel mai abrupt declin zilnic din ultimul aproape un an, de peste 2 procente. Cele şapte fonduri de pensii obligatorii sunt printre cei mai activi investitori de pe piaţa de capital din România.

Potrivit Jurnalului Naţional, un raport al Curții de Conturi arată că vecinii bulgari au reușit să construiască șosele mult mai ieftin, deși au avut parte de condiții de teren similare. Uneori, a fost mai greu la ei decât la noi, pentru că, pe unele porțiuni, au fost nevoiți să își facă drum prin stâncă, ajungând să aibă zeci de tuneluri de sute de metri lungime. Prețul mediu al unei autostrăzi în Bulgaria este de 2,5 milioane de euro pe kilometru, de trei ori mai puțin decât în România. Mutând munții din loc, bulgarii aveau, anul trecut, cu 40 de kilometri de autostradă mai mult.

Procurorii DIICOT se iau la trântă cu mafia lemnului, observă Adevărul. Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt bănuiți că ar fi pus la cale un circuit prin care lemnul tăiat din păduri era “albit” pentru a putea fi vândut. Anchetatorii au făcut descinderi la fabricile companiei, cel mai mare exportator de masă lemnoasă din România, dar și la sediile a 4 direcții silvice care ar fi închis ochii la nereguli.

Jucăm cu nimeni, unul dintre titlurile de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Naţionala de fotbal întâlneşte o selecţionată a statului Chile plină de debutanţi. Amicalul se joacă, începând cu ora 17.00, în Austria.