Confidenţialitate

Prima pagină | 30 noiembrie 2018

România Liberă scrie că Alba Iulia celebrează Centenarul Unirii prin acțiuni remarcabile, menite să consolideze statutul acestui oraș, de capitală de suflet a tuturor românilor. Din inițiativa Primăriei Alba Iulia, acest municipiu, cu numai 74.000 de locuitori, primește titlul oficial “Cealaltă Capitală”, menit să pună semnul egalității între orașul Marii Uniri și București. În mai puțin de un an, în Alba Iulia s-a ridicat un nou obiectiv de artă, “Monumentul Unirii”, care va fi sfințit chiar de 1 decembrie.

Sub titlul “Ce am avut şi ce ne-a rămas”, Jurnalul Naţional  În urmă cu un veac, populația României număra 16 milioane de personae, față de aproape 20 de milioane în present, după cum indică Statistica. Românii făceau  aproape de două ori mai mulți copii decât în prezent. Un rol decisiv în ceea ce privește natalitatea l-a avut evoluția cunoștințelor medicale. Tot acum un secol, divorțul era un concept foarte rar în România.

Ziarul Financiar trage linie după 100 de ani de la Unire şi după 29 de ani de la Revoluţie. Datele statistice arată că România este la coada Europei la cele mai sensibile domenii, de care depinde vitorul unui stat. Anual, alocăm sănătăţii în medie 400 de euro per capita, faţă de media europeană de 2.800 de euro. Dăm educaţiei 3% din Produsul Intern Brut, deşi legea cere 6% din PIB. Avem doar 3,7 km de autostrăzi la suta de mii de locuitori, faţă de 7,3 km la 100.000 de locuitori în Bulgaria sau 15,2 km în Ungaria.

Adevărul observă că judecătorii constituţionali îi pun dur la colţ pe parlamentari pentru modificările la Codul de procedură penală.  Parlamentarii majorităţii PSD-ALDE au căutat să elimine din dosarele penale înregistrările SRI-ului – care conţin probe de evaziune fiscală sau corupţie – obţinute în timpul monitorizării unei persoane pentru infracţiuni de terorism. Probele pentru terorism ar fi rămas valabile numai în dosarele care vizează doar această infracțiune. O astfel de modificare, dacă ar fi intrat în vigoare, ar fi fost în beneficiul direct al liderului PSD. Spre exemplu, dosarul Tel Drum în care Liviu Dragnea este pus sub acuzare pentru 5 infracţiuni conţine, potrivit portalului România Curată, mai multe interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională.

Întrucât este final de an, Gazeta Sporturilor își invită cititorii să îi aleagă pe cei mai buni sportive. Până pe 14 decembrie, favoriții pot fi votați online. În 2017, fotbalistul anului a fost ales Constantin Budescu, plecat mai apoi în Arabia Saudită.