Confidenţialitate

Prima pagină | 30 mai 2019

PSD păstrează șefia Camerei Deputaţilor, consemnează România Liberă. Marcel Ciolacu a devenit al treilea om în stat, fiind susţinut și de Coaliție și Minorităţi. Social-democratul a învins-o pe liberala Raluca Turcan, susţinută și de USR și PMP. Pentru a strânge voturile, PSD i-a promis lui Călin Popescu Tăriceanu că îl va salva de urmărirea penală și a acceptat ca Pro România să aibă grup parlamentar. Marcel Ciolacu a absolvit Colegiul Naţional de Apărare și a fost un apropiat al lui Omar Hayssam.

Surse social-democrate susţin pentru Adevărul că Paul Stănescu a convins-o pe Viorica Dăncilă, înainte de Paşte, să nu adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie. De altfel, premierul a recunoscut că fostul lider a pus presiune pe guvern. „Nu puteam să pun România în situaţia activării Articolului 7“, a spus Viorica Dăncilă, după şedinţa CEX. Printre liderii cu greutate din partid care susțin noua conducere interimară se numără Marian Oprişan şi Nicule Bădălău. De asemenea, în conducerea PSD a revenit şi primarul general al Capitalei, care a primit înapoi şefia organizaţiei Bucureşti. Gabriela Firea are mari şanse să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, dacă partidul i-o cere, susţin sursele citate. Viorica Dăncilă încearcă şi o lovitură de imagine: a discutat cu Mircea Geoană despre „o apropiere“ de PSD, în cazul în care întoarcerea fostului lider este imposibilă. Tabăra adversă e condusă de Lia Olguţa Vasilescu, care râvneşte la şefia PSD. În noaptea alegerilor, Liviu Dragnea i-a transmis Vioricăi Dăncilă că Olguţa Vasilescu ar trebui să preia şefia interimară a partidului, până la Congres, pentru că e singura care s-a luptat pentru partid „cu Iohannis şi cu statul paralel“. În schimb, Dăncilă a marginalizat-o pe Olguţa Vasilescu, care a ales să demisioneze din funcţia de purtător de cuvânt al partidului. Întrebată ce crede despre statul paralel, atât de des invocat de Dragnea, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu ştiu despre acest lucru. Am fost nouă ani plecată din România“. Alături de Olguţa Vasilescu au rămas soţul său, Claudiu Manda, Codrin Ştefănescu, Dorel Căprar şi Ionel Arsene, cei trei lideri PSD care i-au rămas fideli lui Dragnea chiar şi aflat după gratii. Disputa dintre Olguţa Vasilescu şi Viorica Dăncilă va fi tranşată la congresul din iunie.

Speriați de cărți, titrează Jurnalul Național. În medie, românii citesc doar 5 minute pe zi. Cheltuim doar 3 euro pe an pentru bibliotecă. România este ultima piață de carte din Europa, iar librăriile sunt pe cale de dispariție.

Gazeta Sporturilor scrie că Mircea Rednic a intrat în conflict cu noul președinte al clubului Dinamo, Bogdan Bălănescu, și ar fi tentat să părăsească echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare dacă nu primește puteri depline. Angajații lui  Dinamo  sunt împărțiți între cei doi poli de putere. O confirmare că tehnicianul ia în calcul o despărțire este și faptul că Mircea Rednic a purtat negocieri în Belgia, Asia și țările arabe.