Prima pagină, 3 mai 2016

Alegătorul român are “sindromul Stockholm”, titrează Adevărul. Specialiştii cred că suntem captivi ai unui sistem politic care i-a marcat negativ atât de mult după 1989, încât le-a frânt voinţa de a schimba lucrurile. Din acest motiv, ne comportăm la urne similar ostaticilor care se atașează sufletește de cei care îi ţin prizonieri. Tiparul ultimilor ani este cunoscut: Bucureștiul și reședintele de județ – preponderent cele din Ardeal – votează cu Dreapta. Restul populației alege Stânga, mai ales Moldova. Sunt destule cazurile de primar reales indiferent de performanțe.

Jurnalul Național scrie despre hobby-urile politicienilor. Îi vedem zilnic răfuindu-se în declarații, dar renunță – din când în când –  la costumul și cravata din dotare și se dedică, în totalitate, pasiunilor pe care le au. Motoarele, mașinile de curse, sporturile extreme, muzica și fotografia sunt doar câteva dintre hobby-urile celor care ne conduc destinele n Unii, ceva mai excentrici, preferă să dreseze porci.

Potrivit Ziarului Financiar, românii au o avere financiară de 100 de miliarde de euro. De teama unei noi căderi economice grave, românii au pus deoparte 10 miliarde de euro în depozite bancare din 2009 până în prezent, astfel încât banii din bănci ai persoanelor fizice au ajuns la 31 de miliarde de euro. Depozitele populației au crescut cu toate că bonificațiile oferite de bănci s-au diminuat în ultimii ani. Banca Centrală susține că situația financiară a populației s-a îmbunătățit, dar atenționează că accelerarea creditării în condițiile în care ratele de dobândă sunt la minime istorice reclamă o atenție deosebită din perspectiva stabilității financiare.

Despre combinațiile de la Ministerul Culturii scrie Evenimentul Zilei. Nici nu s-a încheiat bine joaca de-a demisia pe Facebook – astăzi urmând să se decidî, oficial, soarta lui Vlad Alexandrescu la cârma instituției – că nemulțumiții au început să își arate colții. Într-o scrisoare deschisă, copleșitoare atât prin dimensiune, cât și prin tonul grav, oamenii de cultură îl acuză pe Vlad Alexandrescu de acțiuni abuzive și de politică hei-rupistă. Țintă a criticilor este și Corina Șuteu, aspirantă la fotoliul de ministru.

Astra Uber Alles, titrează Gazeta Sporturilor. Giurgiuvenii petrec de două zile, după ce au devenit oficial campioni în Liga I. Este primul titlu pentru gruparea înființată în 1934. Lidera s-a respectat și aseară, făcând spectacol în fața Dinamo, scor 4-2.