Confidenţialitate

Prima pagină, 3 februarie

Adevărul consemnează demisia procurorului general cu girofar. Tiberiu Niţu a renunţat la funcţie după ce procurorii anticorupţie au dezvăluit că a beneficiat de escortă permanent a poliţiei rutiere. O acuzaţie similară i se aduce şi fostului ministru Gabriel Oprea, a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată de plenului Senatului.

România Liberă scrie despre cifrele îngrozitoare ale guvernării Ponta. Un amplu audit asupra exerciţiului financiar pe anul 2014 arată că aproape toate ministerele au favorizat prejudicierea bugetului statului, într-un moment în care autorităţile închideau firme şi pentru lipsuri de un leu în gestiune. Raportul Curţii de Conturi arată că s-au făcut plăţi ilegale, penalităţile date rău platnicilor nu au mai fost înacasate, iar credite luate nu au fost folosite pentru finalizarea unor proiecte.

Hoţia de lemne duce la măsuri extreme, notează Jurnalul Naţional. Vom avea agenţi sub acoperire în păduri. DNA-ul forestier va include, conform Ministerului Mediului, angajaţi speciali, a căror misiune va fi să prindă în flagrant pădurarii şpăgari. La angajare, se va da un test teoretic, dar şi mai multe probe practice, de integritate, pe modelul celor de la Antifraudă.

Cotidianul Puterea îi ia în colimator pe ţeparii castingului, acele persoane care te abordează pe stradă sau în mall-uri cu oferte de a juca în reclame sau filme. Agenţiile serioase nu fac aşa ceva. Autorităţile nu reuşesc, totuşi, să stăvilească această escrocherie veche de câţiva ani.

Potrivit Ziarului Financiar, în jur de 450.000 de acţionari ai companiilor din România au mai puţin de 40 de ani, iar aceştia reprezintă 37% din numărul total de asociaţi din businessul local. Explicaţia stă în legea care încurajează participarea studenţilor la înfiinţarea de firme. Sunt judeţe, precum Cluj sau Iaşi, unde ponderea tinerilor trece de acest prag. Toţi aceşti antreprenori aveau 13-14 ani în decembrie 1989, buletinele lor fiind cele ale primei generaţii de capitalişti.

Despre combinaţii de 70 de milioane de euro citim în Gazeta Sporturilor. Gigi Becali este implicat în scandalul despăgubirilor acordate de Autoritatea de Restituire a Proprietăţilor. Printr-un interpus, patronul Stelei a cumpărat un teren cu un milion de euro şi, după un şir de procese şi evaluări, a obţinut o hotărâre conform căreia statul român trebuie să-i plătească 71 de milioane de euro.