Confidenţialitate

Prima pagină, 29 iunie 2017

România Liberă scrie despre guvernul second-hand. Liviu Dragnea a reuşit să umple noul Executiv cu personaje chiar mai controversate decât cele din precedentul cabinet. Liviu Pop, sindicalistul antireformist care în 2012 l-a salvat pe Victor Ponta de acuzaţiile de plagiat, a revenit la Educaţie, iar la Cultură şi Identitate Naţională a ajuns fostul director al unui tabloid, Lucian Romaşcanu. Economia a fost dată pe mâna lui Mihai Fifor, pe care, acum câţiva ani, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l nominalizeze la Transporturi, pentru că l-a considerat incompetent. În plus, pentru a-l supraveghea pe premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea l-a plasat în Guvern pe Marcel Ciolacu, un baron din Buzău care va avea rang de vicepremier fără portofoliu.

Guvernul Tudose, Mihai Tudose! titrează Jurnalul Naţional. 17 la 11 este arată raportul dintre vechii și noii miniştri. Astăzi, trebuie parcurse toate etapele învestirii executivului.

Atenţie, ţară inflamabilă! titlul mare de pe prima pagină a ziarului Adevărul. Incendiul de la Baloteşti este rezultatul politicii de clemenţă faţă de lipsa autorizaţiilor de la pompieri. Depozitele nu aveau autorizaţie de securitate de la ISU, iar proprietarul fusese amendat de mai multe ori şi somat să intre în legalitate. Păsuirile acordate de Parlament şi de Guvern i-au permis însă să amâne îndeplinirea condiţiilor impuse de lege, lui şi altor zeci de mii de proprietari de construcţii din România, care devine astfel o ţară cu risc mare la incendiu.

Ziarul Financiar scrie despre noii lideri din economia românească. Din 66 de mari sectoare locale, 39 şi-au schimbat clasamentul la vârf. Veteranii din petrol, auto sau siderurgie – foste companii de stat – sunt de neclintit. Industriilor din 2008 li s-au adăugat sectoare noi, care atunci se aflau abia la început: proprietari de clădiri comerciale, companii din sectorul logistic, importatori de utilaje agricole, firme de leasing operaţional, fonduri de pensii private.

Gazeta Sporturilor consemnează cele 3 eşecuri din 3 partide disputate de dinamovişti în cantonamentul din Slovenia. Aseară, alb-roşii au pierdut, scor 1-2, în faţa echipei locale Maribor.