Prima pagină, 28 ianuarie

Potrivit României Libere, în noul său raport, Comisia Europeană confirmă evoluţiile din ultimii ani. Direcţia Anticorupţie şi Agenţia de Integritate, instituţii create la cererea Uniunii Europene, funcţionează exemplar. De partea cealaltă, clasa politică reprezintă în mod obiectiv, prin dominaţia asupra Legislativului, principala piatră de moară, care împiedică în mod constant consolidarea reformelor realizate pâna acum.

Legislativul României este văzut la Bruxelles drept un refugiu al aleșilor vânaţi de procurorii anticorupţie, notează cotidianul Adevărul. Raportul MCV, care menţionează și tragedia de la Colectiv pentru a sublinia consecinţele corupţiei, trece arestarea lui Sorin Oprescu și dosarele lui Victor Ponta la capitolul „reușite“ ale luptei anticorupţie.

Jurnalul Naţional consideră că Procesul Ceaușescu a marcat începutul strâmb al ,,noii Justiţii”. După 26 de ani de la execuția cuplului dictatorial, istoria judecăţii de la Târgoviște este de multe ori invocată pentru a ,,explica” erorile juridice prin condițiile momentului care impun soluții de conjunctură. Justiția făcută sub presiunea străzii sau a unor factori exteriori are nevoie de actori distribuiți în rolurile piesei scrise de alții.

Declarată constituţională, legea care interzice total fumatul în spaţiile publice închise va intra în vigoare, notează Ziarul Financiar. Peisajul în toate barurile şi restaurantele din România se va schimba. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Cantonamentul impus de selecţioner costă dublu cât cele al Stelei şi al lui Dinamo la un loc, a calculat Gazeta Spoturilor. Meciurile cu Torpedo Kutaisi şi Zimbrul Chişinău fac gaură în bugetul FRF. Din lotul deplasat de Anghel Iordănescu în Antalya, 4 jucători au şansa de a face parte din cel pentru campionatul european.