Confidenţialitate

Prima pagină, 28 aprilie 2017

Adevărul de weekend observă o sărbătoare compromisă: de la 1 Mai muncitoresc, la ziua turismului românesc. Într-o vreme în care condiţiile de lucru erau grele şi foarte grele, 1 Mai a devenit ziua simbolică în care muncitorii să-şi strige în stradă revendicările, nemulţumirile şi doleanţele. În România, sărbătoarea a devenit sinonimă cu elogiile aduse regimului şi conducătorilor comunişti, orice nume au purtat ei. Astăzi, românii s-au rupt de trecut şi sărbătoresc 1 Mai în nepăsare totală faţă de semnificaţiile de demult, muncind sau, mai degrabă, găsind un bun prilej de a organiza prima minivacanţă din sezonul cald, la mare, la munte sau în afara ţării.

Ziarul Financiar anunţă că România are cel mai scăzut număr al intrărilor în şomaj din ultimul deceniu, de puţin peste jumătate de milion de persoane în ultimul an, după cum arată datele centralizate pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii. Deşi vestea este una bună pen tru piaţa muncii, angajatorii spun că se confruntă în prezent cu un deficit foarte mare de personal, iar acest lucru ar putea afecta deciziile viitoare de investiţii în România. Rata şomajului a coborât la 4,7% în 2016.

România Liberă scrie despre ceea ce numeşte ‘cel mai mare tun’ din istoria ţării. În perioada post-comunistă, plină de privatizări frauduloase şi falimente răsunătoare, o decizie din 1993 luată de guvernul lui Nicolae Văcăroiu a adus, de departe, cea mai mare pagubă pentru economie, privind retroactiv. Executivul a vândut cu 85 de milioane de dolari, un perimetru petrolier din din prolificul bazin libian Murzuk care valora zeci de miliarde, pe care regimul Ceauşescu îl lăsase moştenire.

Potrivit Jurnalului Naţional, ţara noastră este unul dintre cele mai neperformante state comunitare în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. România a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor, mai exact 72%, cu mult peste media europeană de 25,6%. Este motivul pentru care Comisia Europeană dă România în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru a doua oară în acest an.

Potrivit Gazetei Sporturilor, impresionat de povestea lui Cătălin Hâldan, brazilianul Rivaldinho îşi motiveză colegii de la Dinamo înaintea marelui derby cu Steaua. Într-un interviu, tânărul vorbeşte cu emoţie despre tatăl său, marele Rivaldo, care îl susţine în carieră şi povesteşte momente din copilărie.