Confidenţialitate

Prima pagină, 27 februarie 2017

Adevărul observă o capcană pentru preşedinte. În vreme ce îl sfătuiesc pe şeful statului să abandoneze ideea unui referendum pe tema Justiţiei, liderii PSD contraatacă din Parlament. Social-democraţii au iniţiat modificarea în regim de urgenţă a Legii referendumului și grăbesc procedurile de adoptare a legii de modificare a Constituţiei, care va fi supusă, la rândul ei, unui alt referendum.

Potrivit Jurnalului Naţional, România se situează pe primul loc în Europa în privinţa numărului de pacienţi cu hepatită C, însă pe ultimele locuri la tratament. În ciuda numeroaselor promisiuni făcute de oficialii din Sănătate în ultimii ani, dintre cei peste 600.000 de bolnavi, cât se estimează că sunt în ţara noastră, doar 5.000 au primit noua terapie fără interferon decontată de stat. Cei care îşi permit au început să apeleze la companiile de turism medical şi să se trateze în spitalele din Egipt.

România Liberă observă că, deşi o treime din pensii sunt plătite cu bani împrumutaţi, guvernul va aplica, de la 1 martie, majorarea pensiei sociale minime cu 30%, apoi o nouă creşterea punctului de pensie, la 1 iulie. În plus, se intenţioneaza creşterea salariului minim brut pentru angajaţii publici la 1.750 lei. Datele Consiliului Fiscal, consultate de RL, arată că aceasta măsura va avea un impact bugetar consistent, de 1,022 miliarde lei. Cu toate acestea, promisiunile nu se opresc aici. Salariile medicilor vor porni de la un minimum de 1.200 de euro lunar, ajungând pâna la 3.600 de euro în cazul medicilor din serviciile de urgenţă, după cum a anunţat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Ziarul Financiar scrie despre angajaţii cel mai bine plătiţi din economie. Peste 360.000 de angajaţi, adică 9% din totalul de 4 milioane, câştigă peste 5.000 de lei brut pe lună (adică 3.500 de lei net). Aceştia au câştigat de 1,7 ori mai mult de cât un angajat plătit cu salariul mediu pe economie în 2016.

 Gazeta Sporturilor scrie despre remiza-eşec a Stelei. După 1-1 cu Gaz Metan, echipa patronată de Gigi Becali este la 5 puncte de locul 1 şi ajută Dinamă să prindă playoff-ul.