Confidenţialitate

Prima pagină, 26 mai 2017

Adevărul consemnează că politicienii au reacţionat la desecretizarea listei cu persoanele care au vizitat între 2007 şi 2013 arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei. A apărut şi un moment ridicol. Potrivit datelor, în 2013, pe când Ministerul Justiţiei era condus de Robert Cazanciuc, unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta, la acea dată premier, în arhivă a intrat o delegaţie de patru persoane, printre care şi Florin Andronache, ofiţer SRI la Prahova, consilierul şi finul lui Robert Cazanciuc. Întrebat ce a căutat sfetnicul său în arhiva fostului serviciu secret, acesta a răspuns că s-a verificat instalaţia de iluminat şi s-a schimbat un bec. Actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, anunță că vor urma şi alte desecretizări.

Potrivit Ziarului Financiar, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va controla inopinat şantierele din aer, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a două drone fiind demarată şi urmând să fie finalizată, cel mai probabil, în luna iulie, a anunţat directorul provizoriu al instituţiei. Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) va achiziţiona echipament care să ajute la realizarea verificărilor din teren, a explicat Ştefan Ioniţă. La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, plănuieşte vizite neanunţate pe teren.

Jurnalul Naţional observă că faleza se prăbuşeşte periodic atât în staţiunea 2 Mai, cât şi înspre Vamă, iar oamenii şi proprietăţile situate în porţiunea erodată sunt în pericol. Consolidarea trebuia să înceapă de mai mult de zece ani, dar s-a oprit de mai multe ori. Proiectul există, finanţare la fel, însă căluţii de mare ar putea avea de suferit în urma lucrărilor, ceea ce a dus la un blocaj.

În România Liberă descoperim o americancă pe valurile Dunării. Mimi Hughes este o profesoară din Tennessee, în vârstă de 61 de ani şi mamă a patru copii. Totodată, este prima persoană din lume care a reuşit să traverseze Dunărea înot, de la izvor (în Munţii Pădurea Neagră, Germania) până la vărsare (Sulina, România). Aceasta nu este singura aventură incredibilă a americancei: înotătoarea de anduranţă a traversat şi distanţa dintre Alaska şi Rusia – Strâmtoarea Bering, cei aproape 5 kilometri de ape îngheţate şi foarte periculoase, precum şi afluenţii Dunării, râurile Drava şi Mura, dar şi râul Tennessee, din sud-estul Statelor Unite, şi râul Ohio. Mimi a dedicat fiecare dintre aceste aventuri epice unei cauze: protejarea mediului înconjurător.

Constantin Budescu are şanse minime să mai ajungă la Steaua, scrie Gazeta Sporturilor. Antrenorul Edi Iordănescu a ameninţat că nu mai semnează cu Astra dacă echipa giurgiuveană continuă să vândă jucători către cluburilor rivale.