Confidenţialitate

Prima pagină | 26 ianuarie 2018

România Liberă consemnează dispariţia istoricului ş­i filosofului Neagu Djuvara, stins din viaţă la vârsta de 101 ani, după o activitate neîntreruptă în mediul academic. Într-un interviu acordat la împlinirea centenarului, seniorul gânditor vorbea, cu incredibila viziune, despre pericolul islamist, despre dorinţa de nestăvilit a Rusiei de a se extinde în vecini şi despre haosul care a cuprins lumea. Neagu Djuvara spunea că, dacă ar fi avut cu 20 de ani mai puţin, ar fi candidat la prezidenţiale având ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării.

Adevărul notează că România merge încet, încet, pe urmele Poloniei şi riscă activarea “soluţiei nucleare”, adică a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede sancţiuni radicale pentru statul care nu mai respectă valorile şi deciziile comunitare. La finalul unei proceduri complexe, se poate ajunge la o suspendare a drepturilor de vot al ţării sancţionate în cadrul Consiliului Uniunii, instanţa din care fac parte cele 28 de state membre. Însă retragerea drepturilor de vot poate interveni doar într-o a doua fază, care necesită, în vederea lansării ei, un vot în unanimitate al ţărilor europene, evident fără cel vizat de aceste sacţiuni. Nu este în pericol doar pierderea dreptului la vot, dar şi blocarea finanţărilor.

“House of Cards” se joacă de ani buni la Casa Poporului, titrează Jurnalul Naţional. Partidele au avut lideri de grup de calibrul personajului corupt şi malefic Frank Underwood din celebrul serial american. În legislativul de la Bucureşti, au fost însă şi mulţi amatori în jocurile pentru putere.

Ziarul Financiar observă proiecte de un miliard de euro. Peste 300 de hectare din fostele fabrici ale Bucureştiului aşeaptă investitori. Cel puţin 16 foste platforme industriale din Capitală pot deveni în următorii ani noi proiecte rezidenţiale sau malluri.

Gazeta Sporturilor publică pe prima sa pagină o fotografie în care Simona Halep este imaginată în costum de Wonder Woman. Românca este la un pas de a câştiga primul trofeu de Grand Slam din carieră, după victoria fantastică de ieri în faţa nemţoaice Angelique Kerber. În finala de mâine, Simona Halep o va întâlni pe daneza Caroline Wozniacki, fiind o confruntare şi pentru supermaţia în ierarhia WTA.