Confidenţialitate

Prima pagină | 25 martie 2019

Adevărul notează că o adevărată suveică de procese stă în spatele vânătorii pe care Ion Ţiriac o organizează an de an la Balc. Dintre aceste procese, cel mai recent este cel prin care reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor îi cer firmei controlate de Ţiriac despăgubiri de 1,7 milioane de lei pentru ocuparea domeniului de la Balc. Procesul vine după ce, la rândul lor, reprezentanţii firmei Wild Boar Club au deschis mai multe acţiuni în care solicită, pe de o parte, ca Romsilva şi Direcţia Silvică să respecte contractul de închiriere din 2005 care îi permite firmei, printr-o clauză, să rămână pe domeniu până în 2049, iar pe de altă parte, în cazul în care nu i se acordă câştig de cauză, să i se plătească despăgubiri de 17 milioane de lei pentru profitul nerealizat.

Potrivit României Libere, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează licitaţie pentru achiziţionarea manualelor şcolare de clasa a VII-a. Regulamentul a fost modificat, astfel încât editurile private vor putea din nou să participe, iar Editura Didactica şi Pedagogică, subordonată ministerului, va avea şanse infime de a mai câştiga dreptul de a publica manualele. Precedenţii miniştri ai Educaţiei, Liviu Pop şi Remus Pricopie, au atras, în mai multe rânduri, atenţia asupra impactului “mafiei manualelor” asupra şcolilor. Miza nu este reprezentată de tipărirea propriu-zisă a manualelor şcolare, ci de auxiliarele (culegeri şi caiete de exerciţii), ce vor fi anexate acestora şi pentru care părinţii elevilor şi profesorii vor fi nevoiţi să plătească sume importante de bani.

Jurnalul Naţional observă că suntem ciudații creditelor: fugim la bine și ne întoarcem la rău. În plină criză economică, în 2011, creditarea ajunsese la 40%. Anul trecut, când economia duduia, scăzuse la 25%.

Ziarul Financiar notează că finalizarea proiectului cu modificările taxei pe aşa-numita lăcomie se lasă aşteptată. Guvernul vrea să aprobe săptămâna aceasta noua variantă a ordonanţei, dar nu este clar când intră în vigoare. Ministrul Fnanţelor a susţinut că schimbările au fost agreate cu BNR şi că a trimis o informare şi la Banca Centrală Europeană.

Dureri de cap, titrează Gazeta Sporturilor. După ce a greșit echipa de start la înfrângerea cu Suedia, selecționerul Cosmin Contra vrea să schimbe cel puțin 4 jucători pentru partida de marți, cu Feroe. Principalii vizați sunt Cristian Manea, Dragoș Grigore, Alexandru Băluță și Alexandru Mitriță.