Prima pagină | 25 ianuarie 2018

Comisia Europeană a lansat, ieri, un nou apel dur la adresa Parlamentului României în legătură cu modificarea Legilor Justiţiei şi a Codurilor penale, consemnează Adevărul. Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, au făcut publică o declaraţie comună în care avertizează Bucureştiul în privinţa “pericolului“ modificărilor “aduse legii Justiţiei şi Codurilor penale”. Bruxelles-ul urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile recente din România. O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

România întâmpină centenarul pe schele, potrivit Jurnalului Naţional. Liviu Dragnea a făcut fugitiv câteva declaraţii despre “obiectivele culturale” de care se va îngriji noul executiv, în urma modificării programului de guvernare. Chiar dacă promisunile vor fi respectate, proiectele sunt începute foarte târziu, astfel că există riscul ca instituţii culturale majore să celebreze în şantier cei 100 de ani de la Marea Unire. Între timp, “Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021” pare un proiect lăsat de izbelişte de guvernul de la Bucureşti.

România Liberă scrie despre ipocrizia companiilor franceze de camioane. Pe autostrazile din Europa de Vest întâlneşti la tot pasul TIR-uri înmatriculate în România. Vehiculele aparţin însă unor mari firme occidentale. Principalul motiv pentru care transportatori europeni au ales să îşi înmatriculeze camioanele în ţările din est este legislaţia permisivă, pe baza căreia pot să angajeze şoferii cu salariul minim pe economie.

Potrivit Ziarului Financiar, dezvoltatorii imobiliari au ajuns să vândă apartamente mai mici decât suprafaţa prevăzută în lege, ca să se încadreze în programul Prima Casă. Mai multe ansambluri rezidenţiale din Bucureşti aduc pe piaţă două camere cu doar 45 metri pătraţi utili, când ar trebui să aibă 52, sau trei camere au 54 mp utili, când minimul trebuie să fie 66 mp.

Gazeta Sporturilor scrie că selecţionerul Cosmin Contra este optimist după tragerea la sorţi pentru ediţia inaugurală a Liga Naţiunilor. Dacă ne păstrăm atitudinea din ultimele meciuri, avem şanse chiar să câştigăm grupa, spune tehnicianul. Debutăm acasă, pe 7 septembrie, cu Muntenegru. Din păcate, fără spectatori!

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS