Confidenţialitate

Prima pagină, 21 septembrie 2017

Guvernul joacă alba-neagra cu salariile românilor, titrează Adevărul. Executivul vrea să mute contribuţiile sociale datorate de angajator în sarcina angajatului începând cu 1 ianuarie 2018. Pentru ca salariaţii să nu aibă de suferit trebuie îndeplinite simultan trei condiţii. Guvernul scade nivelul contribuţiilor de la 39,33% la 35%, odată cu mutarea lor, Executivul micşorează impozitul pe venit de la 16% la 10%, iar angajatorii sunt de acord să crească salariul brut cu valoarea contribuţiilor transferate către angajaţi.

Cadrele medicale se pregătesc să intre în grevă generală, notează România Liberă. Sindicaliştii cer eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice, care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actual. De asemenea, se solicită acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ și aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii, începând cu 1 martie 2018. Protestele vor începe cu pichetări ale instituţiilor publice şi marşuri de protest, apoi ar putea urma greva generală.

Jurnalul Naţional scrie că Viorel Hrebenciuc, sforarul vechiului PSD, a fost artizanul unui puci eşuat care urmărea eliminarea actualului lider social-democrat, Liviu Dragnea. În partid, însă, marile probleme le creează Victor Ponta, suspectat de pesedişti de înţelegeri oculte cu ‘statul paralel’. Trădarea fostului premier i-ar fi făcut pe Dragnea&Co. să se bucure de victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din 2014.

Ziarul Financiar face topul celor mai profitabile firme din industria bunurilor de larg consum. 9 multinaţionale şi-au rezervat un loc în ‘clubul’ companiilor ale căror câştiguri au totalizat aproape 2 miliarde de lei. O singură companie românească stă la masă cu giganţii care fac afaceri cu ţigări, dulciuri şi băuturi. Consumul este principalul motor al economiei locale, care s-a majorat anul trecut cu 4,9%. Creşterea veniturilor populaţiei le-a permis jucătorilor din piaţă să crească şi preţurile.