Prima pagină | 21 martie 2018

Adevărul scrie despre casta notarilor din România, care practică printre cele mai mari tarife din Europa. Serviciile sunt mai scumpe de 14 ori faţă de Germania, spre exemplu. Este motivul pentru care mai mulţi parlamentari au propus un proiect de lege care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat). Planul vrea să stimuleze concurenţa, astfel încât onorariile notarilor să devină decente.

Jurnalul Naţional scrie despre capcanele morţii.  În România, multe accident tragice se produc la trecerile de cale ferată, numai în ultimii doi ani pierzându-şi viaţa 25 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite. Din cele 5.080 de astfel de treceri, peste 3.400 sunt echipate doar cu semnale acustice luminoase şi crucea Sfântului Andrei. Este greu de estimate cât le va lua celor de la CFR SA să le modernizeze, dar putem estima că la ritmul actual de lucru şi finanţare, anume câteva zeci de ani.

Potrivit României Libere, suntem nepregătiţi pentru economia digitală. Trei sferturi din angajatori au dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, iar şcoala nu educă personalul de care este nevoie tot mai mult. În ultimul raport de ţară, Comisia Europeană atrage atenţia asupra problemelor tot mai acute din România. “Salariile mai mari primite în străinătate, mobilitatea internă scăzută, iniţiativele antreprenoriale limitate şi corelarea insuficientă a nivelului de instruire oferit în şcoală cu necesitaile de pe piaţă contribuie la creşterea deficitului de forţă de muncă”, se arată în raport. Conform datelor din sondaje, 72% dintre angajatori s-au confruntat cu dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, procentul cel mai ridicat din 2008 până în prezent.

Ziarul Financiar observă că pâinea decongelată rămâne nesemnalizată la raft, deşi legea prevede ca eticheta în acest sens să fie „vizibilă, lizibilă şi uşor de înţeles“. Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociaţie de protecţie a consumatorului, atrage atenţia că autorităţile fac controale în deepozite şi pe linia de producţie, nu şi la rafturile magazinelor. Piaţa de panificaţie din România este estimată la 1,8 mld. euro, din care valoarea producţiei interne este în jur de 1,1 mld. euro. Produsele de panificaţie congelată reprezintă 5-6% din totalul vânzărilor din industria panificaţiei, potrivit Vel Pitar.

Ieşiţi din zăpadă, este îndemnul Gazetei Sporturilor pentru fotbaliştii naţionalei de tineret. Tricolorii debutează în calificările pentru Campionatul European. Prima adversară este Serbia. Întrucât terenul de la Mogoşoaia este acoperit de zăpadă, meciul a fost mutat la Ploieşti, unde aseară – din acelaşi motiv – s-au antrenat “tricolorii mari”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS