Prima pagină | 21 ianuarie 2019

Potrivit Jurnalului Naţional, epidemia de gripă bate la ușă, după ce a fost declarată în Ungaria și în opt județe din Bulgaria. Ultimele date oficiale arată că numărul deceselor, ajuns la 20, s-a dublat în 3 zile. Printre măsurile care pot fi luate în caz de epidemie se numără închiderea unităţilor de învăţământ, intrarea spitalelor în carantină sau chiar interzicerea unor întâlniri publice şi a călătoriilor. Autoritățile spun că nu este prea târziu să ne vaccinăm.

Adevărul consemnează că valul de îmbolnăviri îi îngrijorează pe specialişti. Gripa din acest sezon ucide mai mult decât o făcea în anii anteriori. De pildă, în 2018, până pe 20 ianuarie, muriseră două persoane. „Anul acesta avem o mortalitate excesivă încă de la debut. În fiecare zi primim informaţii că a mai murit cineva. Sunt zile în care numărul deceselor depăşeşte orice fel de aşteptări. Numărul de decese este unul semnificativ. Un alt lucru care e diferit e faptul că printre cei care au murit se găsesc şi persoane care nu ar fi trebuit să moară. Nu sunt doar bolnavi cronic, sunt şi copii de vârste sub un an, dar şi persoane aflate în putere”, spune medicul Gindrovel Dumitra, şeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Din cele 20 de decese produse deja de gripă, cele mai multe au fost cu virus gripal de tip A, după cum arată statisticile furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De altfel, agresivitatea gripei vine tocmai din faptul că virusurile gripale care circulă în România sunt, cu predilecţie, AH1N1 şi AH3N2. De exemplu, în caz de AH1N1, uneori febra se duce la 38 – 39 de grade Celsius. La AH3N2, febra poate să ajungă până la 40 de grade Celsius.

România Liberă observă că se pregăteşte un tun imobiliar de proporţii la malul mării. Un regulament publicat de Primăria Constanţa, spre informare şi consultare publica, deschide calea închirierii terenurilor aflate pe malul lacului Siutghiol, la o distanţă de 15 metri de ţăm, terenuri care aparţin, prin lege, statului. Potrivit experţilor organizaţiei neguvernametale Demos, proiectul ridică multe semne de întrebare şi suspciuni.

Potrivit Ziarului Financiar, industria României este tot mai dependentă de multinaţionale. Companiile străine generează peste 60% din valoarea adăugată produsă de industria prelucrătoare. Creşte şi aportul companiilor strşine din industria alimentară, semn că antreprenorii români continuă să piardă teren.

Operaţiunea Williams 2, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. După ce a trimis-o acasă pe Venus, Simona Halep o întâlneşte pe Serena, sora mai mică. Se vor afla faţă în faţă actualul Nr. 1 mondial şi Nr. 1 all-time. În istoria confruntărilor, directe americanca are 8 la 1.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS