Confidenţialitate

Prima pagină | 20 martie 2019

Jurnalul Naţional notează că liderul PSD a cerut anularea sentinței de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pe motiv că Înalta Curte nu a constituit legal completul de 3 judecători care a pronunțat sentința pe fond. Cheia este nerespectarea unei prevederi imperative a Legii de combatere a corupției care impune alcătuirea unor completuri de judecată specializate în acest gen de infracțiune. În ciuda acestui demers, avocații săi au declarat că se așteaptă ca, până pe 1 mai, clientul lor să primească sentința definitivă.

România Liberă observă că PSD și ALDE sunt divizate de alegerea primarilor. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține ideea revenirii la sistemul de scrutin în două tururi, având o poziție similară cu PNL, USR și PLUS. Social-democrații sunt mulțumiți de alegerile într-o singură rundă. “Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susţinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează”, a declarat vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale.

Potrivit Adevărul, la aproape trei ani de la inaugurare, ruşii au realizat că sunt extrem de şicanaţi de scutul instalat de Pentagon la Deveselu şi, pe un ton agresiv, au anunţat că mobilizează bombardiere strategice Tu-22M3 cu muniţie nucleară în Crimeea. Mai mult, Moscova anunţă şi amplasarea în Marea Neagră a 13 noi nave militare, unele dintre ele dotate cu rachete de croazieră. “Raza de acţiune a unui Tu-22M3 şi raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea de focoase nucleare oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă şi al sistemelor de apărare aeriană inamice“, a avertizat şeful Comisiei de Apărare a Senatului rus, general-colonelul Viktor Bondarev reluând o teză mai veche conform căreia lansatoarele de rachete MK-41 amplasate la Deveselu reprezintă o „provocare serioasă“ pentru Rusia. „Luând în considerare şi modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M şi echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, bombardierul Tu-22 devine un vector universal pentru atacuri asupra tuturor tipurilor de ţinte la o distanţă de mii de kilometri“, a adăugat el. Tu-22M3 este varianta modernizată a Tupolev Tu-22M, un bombardier strategic de concepţie sovietică. Poate zbura cu peste 2.000 de kilometri pe oră şi a fost folosit în mai multe rânduri de armata rusă în Siria. Tot luni, comandantul Districtului Militar Sud, generalul Aleksandr Dvornikov, a anunţat că Flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 nave noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră „Kalibr“. La scurt timp după cele două declaraţii, NATO a denunţat întărirea capacităţii armatei ruse în Crimeea şi în regiunea Mării Negre. Totodată, a cerut Moscovei să pună capăt tuturor abuzurilor comise pe acest teritoriu anexat ilegal de la Ucraina. „Condamnăm întărirea generalizată a dispozitivului militar rusesc în curs în Crimeea şi suntem preocupaţi de dorinţa afişată de Rusia de a-şi consolida şi mai mult dispozitivul militar în regiunea Mării Negre, precum şi eforturile sale în această direcţie“, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord. Nici reacţia SUA nu s-a lăsat aşteptată. Reprezentantul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus luni că ţara sa este pregătită să livreze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Ministerul român de Externe a reiterat cu ceva timp în urmă că scutul este pur defensiv. „Sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nicio capabilitate ofensivă “, a comunicat MAE.

Ziarul Financiar observă că Mega Image recrutează peste 1.100 de oameni pentru a ţine pasul cu expansiunea. Retailerul olandezo-belgian a ajuns la peste 670 de supermarketuri şi magazine de proximitate. Doar anul trecut, au fost inaugurate 80 de unităţi.

Gașcă de euro, titrează Gazeta Sporturilor. 9 puștani au fost convocați de Cosmin Contra la naționala mare înainte dublei cu Suedia și Feroe. Cristi Manea, Răzvan Marin, Tudor Băluță și George Pușcaș ar  putea fi titulari sâmbătă, la Stockholm