Prima pagină, 2 februarie 2017

Guvernul a legalizat furtul cu acte în regulă, titrează Adevărul. Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală dezincriminează abuzul în serviciu dacă acesta este comis prin emiterea de acte normative. În tot acest timp, protestele se amplifică, notează publicaţia.

Jurnalul Naţional consemnează că, pentru a doua zi la rând, românii au ieşit în stradă în mai multe oraşe ale ţării. Protestul a ajuns şi în Parlament, chiar dacă Opoziţia nu pare să aibă o strategie coerentă. Principala nemulţumire este legată de schimbarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

România Liberă publică filmul operaţiunii “Marţea Neagră 2”. Puterea executivă a călcat în picioare statul de drept. Schimbarea codurilor penale este bucuria borfaşilor. Tabăra social-democrată a consemnat primele demisii după asaltul asupra Justiţiei. Minirevolte au izbucnit în organizaţiile PSD şi ALDE.

Sub titlul ‘Ordonanța dezbinării noastre’, Cotidianul scrie că sistemul judiciar protestează în totalitate față de dezincriminarea abuzului în serviciu, beneficiare fiind atât persoane deja condamnate, cât și cele judecate în prezent. OUG condamnă doar infracțiuni contra siguranței circulației. Singurul câștig ar putea fi deblocarea procedurilor administrative  utile mediului de afaceri.

Evenimentul Zilei scrie despre bătălia cătușelor. Lupta se dă între cei care vor să pună cătușe și cei care vor să scape de ele. Președintele Klaus Iohannis i-a cerut ajutorul Avocatului Poporului, iar Curtea Constituțională – sesizată de CSM – este așteptată să ofere un punct de vedere.

Ordonanța pentru favorizarea infractorului, titlul mare de pe prima pagină a publicației econonomice Bursa. Adoptate la ceas tainic, de seară, deciziile guvernului Grindeanu au reuşit să scoată aproape instantaneu câteva zeci de mii de oameni pe străzi, în întreaga ţară, şi au produs o furtună pe reţelele de socializare, care în anumite momente au dat „semne de oboseală”, probabil din cauza traficului uriaş şi a multitudinii de postări. Supraaglomerarea nu se rezolvă prin dezincriminare și grațiere, ci – normal – prin construirea de spații în închisori. Nedreprarea unor condamnări și dresări de dosare se asigură prin asigurarea rigorii actului de justiție.

Ziarul Financiar anunţă că deciziile Guvernului au stârnit reacţii dure din partea organizaţiilor de business. Preşedintele Klaus Iohannis, Comisia Europeană şi unele ambasade au transmis mesaje de dezaprobare la adresa executivului. În editorialul său, Sorin Pâslaru îi transmite ministrului Justiţiei că oportunitatea modificării codurilor penale o stabilesc, contrar opiniei lui Florin Iordache, cei pe care politicienii îi reprezintă.

Dinamo vinde tot, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. După cedare lui Rotariu la Bruges pentru 2,2 milioane de euro, clubul lui Negoiţă a rămas şi fără ultimul om al tripletei ofensive care a ţinut în viaţă echipa. Lazăr, Rotariu şi Gohere au produs, în acest sezon, 21 din cele 33 de goluri ale “câinilor”. Fără reuşitele lor, Dinamo ar fi luptat la retrogradare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS