Confidenţialitate

Prima pagină | 2 august 2018

Adevărul scrie despre bâlbele şi abuzurile comise de Poliţie ca să „aresteze“ plăcuţele de înmatriculare anti-PSD. Numerele cu care a circulat prin România un cetăţen român care şi-a înmatriculat maşina în Suedia sunt legale, dar imorale. Aşa a pretins, ieri, şeful Poliţiei Române, care astfel şi-a contrazis subalternii care au anunţat că au deschis un dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu pentru plăcuţele „M*IEPSD“ montate pe un autoturism Audi. Întrebat de ce fost totuşi sancţionat Răzvan Ştefănescu, Ioan Buda a spus că Poliţia a acţionat în urma unor sesizări primite de la cetăţeni. chestorul a completat că bărbatul nu a fost sancţionat pentru că numerele sale de înmatriculare nu conţineau nicio cifră – Convenţia de la Viena din 1968 permiţând acest lucru, ci din cu totul alte motive, fără însă să precizeze care sunt acestea. Convenţia de la Viena a intrat în vigoare şi în România, a mărturisit Ioan Buda, aşadar pe teritoriul ţării noastre pot circula maşini care au număr de înmatriculare format doar din litere. Recunoaşterea acestui fapt vine la trei zile de la momentul în care presa anunţa acest lucru. „El s-a prezentat la intrarea în ţară. La intrarea în ţară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere – ilegal, imoral, ca să spun aşa… pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară. Poseda documente de călătorie, poseda documentele pentru mijlocul de transport şi a intrat în ţară legal“ – aceasta este explicaţia halucinantă dată de şeful Poliţiei Române. Şi nu sunt singurele gafe ale poliţiştilor. După ce l-au audiat şi l-au pus sub acuzare de faţă cu copilul lui de 8 ani, în momentul în care i-au reţinut permisul de conducere şi plăcuţele de înmatriculare, lui Răzvan Ştefănescu nu i s-ar fi eliberat niciun document în acest sens. Mai mult, în momentul în care bărbatul a încercat să afle de ce este urmărit penal, acesta a fost trimis la Parchet, deşi cei care au propus declanşarea cercetărilor au fost poliţiştii de la Brigada Rutieră.

România Liberă dezvăluie că Marea Neagră este „betonată“ ilegal cu pietre și moloz de proprietarul unei cherhanale. Chiar sub nasul (ba poate și cu binecuvântarea) autorităților locale, pe malul Mării Negre se desfășoară lucrări de construcție fără autorizație. Proprietarul unei cherhanale își extinde domeniul aruncând în mare pietre și moloz, aduse cu zeci de camioane. „România liberă“ a intrat în posesia unor filmulețe în care se vede clar cum anumite persoane aruncă în Marea Neagră resturi de la materiale de construcții. Nu o găleată, două, ci basculante întregi. Se întâmplă în comuna Agigea. În fotografiile surprinse se mai vede un lucru ce ridică multe semne de întrebare. Unul dintre tiruri trece chiar pe lângă o mașină a Poliției Locale Agigea, instituție care aparține de Primăria Agigea. Polițiștii locali nu fac niciun gest. Într-o altă imagine, chiar primarul din Agigea, Cristian Cârjaliu, se află în locul unde tirurile aruncă moloz în mare. Toate aceste lucruri se întâmplă în fața unui restaurant pescăresc din Agigea. La prima vedere, pare o încercare a administratorilor acestuia de a câștiga teren pentru a-și extinde afacerea.

Potrivit Jurnalului Naţional, festivalul Untold, care începe azi, aduce la Cluj-Napoca 350.000 de fani. Nu toată lumea este mulțumită: sunt localnici care fug din oraș. „Dormim în funcție de cât de tare este dat basul”, ne-a declarat o clujeancă al cărei apartament este la 6 kilometri de „epicentrul” Untold. Direcția de Sănătate Publică și primăria fac măsurători pentru ca sunetul să nu depășească 90 decibeli în perimetrul festivalului.