Confidenţialitate

Prima pagină, 19 septembrie 2017

Jurnalul Naţional consideră că putea fi evitată tragedia de duminică, provocată de o furtună foarte puternică, care a măturat vestul şi centrul țării, lăsând în urmă 8 morți şi peste 130 de răniți, dar şi însemnate pagube materiale. Astfel de evenimente au mai avut loc pe teritoriul României, dar, pentru că nu au lovit oraşe mari, nici autoritățile, nici cetățenii nu au ținut cont de pericol. Ieri, însă, în doar câteva ore, s-a găsit soluția: o aplicație care să alerteze populația.

Adevărul notează că oficialii nu au putut explica de ce nu a fost implementat până acum sistemul de alertă prin SMS. Facilitatea va fi gestionată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.

România Liberă observă activitatea anemică a direcţiei care trebuia să-i bage în sperieţi pe cei cu averi mari (dupa ce i-a ameninţat că le găseşte banii neimpozitaţi). Din 2015, această structură din cadrul Fiscului a luat în vizor aproape 300.000 de români, dar a găsit, pâna acum, cu bani negri doar 79 de cetăţeni. Pe aceştia i-a pus să plătească aproximativ zece milioane de euro, din care a încasat efectiv numai puţin peste un milion de euro, adică sub 5 milioane de lei. În acelaşi timp, cei 64 de inspectori ai acestei direcţii cu activitate asemănătoare vestitului IRS (Internal Revenue Service, Fiscul american) încasează anual venituri brute de un milion de euro.

Ziarul Financiar notează că importurile de roşii au crescut cu 20% în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, deşi peste 2.000 de legumicultori au încasat, în iunie 2017, subvenţii de câte 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în sere sau solarii. Strategia Ministerului Agriculturii nu a redus dependenţa faţă de importuri. Cei care primesc sprijinul financiar trebuie să îşi vândă marfa în extrasezon, adică în perioada ianuarie – 15 iunie sau noiembrie – 20 decembrie, şi să obţină o producţie de cel puţin 2 tone de tomate, recoltate de pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 metri pătraţi.

Gazeta Sporturilor a aflat că, la naţională, Cosmin Contra va câştiga ceva mai mult de jumătate din salariul predecesorului Christoph Daum, adică 360.000 de euro pe an. În schimb, faţă de câştigul de la Dinamo, saltul este de 140%. Startul de mandat pentru cel poreclit Guriţă va fi unul lejer. Urmează două meciuri fără miză, având ca adversare Kazahstanul şi Danemarca, în campania ratată de calificare la Mondialul de anul viitor.