Prima pagină, 19 iulie 2017

Adevărul scrie că planurile Guvernului de a reduce numărul de contribuţii sociale la două şi de a le lăsa doar în sarcina angajatului vor aduce o pierdere semnificativă în buzunarul românilor şi vor creşte doar din pix salariul minim pe economie, majorând în acelaşi timp taxele pe care le ia statul unui angajat. Un român care este plătit în prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia în mână, după ce plăteşte contribuţiile şi impozitul pe venit de 16%, în jur de 1.065 de lei. Dacă Guvernul va schimba însă modalitatea de plată a contribuţiilor sociale, salariatul va rămâne cu mai puţini bani în mână, respectiv cu circa 972 de lei. În prezent, şi salariatul şi angajatorul plătesc separat CAS şi CASS, dar au în sarcină şi alte contribuţii. Programul de guvernare al PSD prevede că de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele şase contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu contribuţia la pensii (CAS) şi cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), care vor fi datorate numai de către angajat, dar rămâne în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS şi 10% pentru CASS.

Potrivit României Libere, numeroase măsuri considerate de PSD a fi fost îndeplinite de miniștrii din Cabinetul Sorin Grindeanu se regăsesc în Programul de Guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose. Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost demis pe baza unei analize făcute de către liderul Liviu Dragnea și omul său de încredere, Darius Vâlcov. Potrivit analizei, miniștrii Executivului demis prin moțiune de cenzură au îndeplinit 50 de măsuri, au îndeplinit parțial 113 și au ratat 236 de măsuri. Dar multe dintre cele considerate, la partid, a fi fost îndeplinite se regăsesc în noul Program de Guvernare al Cabinetului condus de Mihai Tudose. Între explicațiile ar fi aceea că, deși trecute pe hârtie ca fiind îndeplinite, unele măsuri nu au fost realizate în mandatul lui Grindeanu, fiind reportate Cabinetului Tudose. În acest caz, procentul de 13% măsuri îndeplinite de fostul guvern ar trebui să fie și mai mic, iar PSD este corigent la capitolul analize.

Jurnalul Naţional observă mize politice în HarCov. Şeful statului a vizitat, ieri, judeţele Harghita și Covasna. Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus secuilor că autonomia pe criterii etnice nu este de dorit şi le-a oferit un tricolor românesc după ce primarul din Miercurea Ciuc a încercat să-l atragă într-o capcană, oferindu-i în dar steagul aşa-numitului “Ţinut Secuiesc”.

Evenimentul Zilei consemnează că omul de afaceri Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat, după ce Tribunalul București i-a aprobat cererea. Cu această ocazie, fostul senator a stabilit un nou mod de eliberare, el fiind internat de câteva zile în spital. Dan Voiculescu executa, din 2014, cei 10 ani de închisoare primiți pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Mogulul a câștigat un an de libertate pentru lucrările științifice scrise în spatele gratiilor.

Românii cheltuie 2 miliarde de lei pe fast-food, observă Ziarul Financiar. Piaţa este dominată la vârf de companii internaţionale pre­cum McDonald’s şi KFC, concurate shaormeriile locale. În luptă  se pregăteşte să intre şi gigantul american Taco Bell. Lider detaşat este McDonald’s, care “mănâncă” 30% din piaţă. 

Cei 7 magnifici, titrează Gazeta Sporturilor, care scrie despre o campanie reușită. Jumătate din golurile primei etape au fost înscrise de nou-veniți. Startul campionatului confirmă eficiența transferurilor. Alexandru Țigănașu, Diogo Salmao, Filipe Nascimento, Ovidiu Hoban, Constantin Budescu, Marcus Marquinhos și Felipe Teixeira au înscris deja.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS