Prima pagină | 19 februarie 2019

Jurnalul Naţional scrie că românii au înghițit 3,5 miliarde de lei. Fie că sunt sub formă de capsule, tablete, fiole, pulberi, siropuri sau picături, suplimentele alimentare şi medicamentele ce nu necesită o reţetă medicală sunt tot mai căutate în farmacii. Foarte puţini dintre cei care consumă aceste produse cu pumnul ştiu, însă, că suplimentele alimentare, spre exemplu, nu previn şi nu tratează bolile, şi nici nu înlocuiesc un stil de viaţă sănătos. Combinate cu alte produse pe care le putem cumpăra din farmacii, ca de la piaţă, chiar pot dăuna sănătății.

Adevărul notează că o mamă din Piteşti spune că a decis să se mute definitiv în Marea Britanie pentru a-i asigura o educaţie sănătoasă fiicei sale. Mihaela Petrescu a reclamat, în 2018, plăţile nefiscalizate impuse în grădiniţe, dar a fost ignorată de autorităţi. Copilul nu a mai fost primit în altă grădiniță de stat.

Ziarul Financiar observă cea mai mare factură salarială din istorie. În ultimii 5 ani, lefurile angajaţilor din Sănătate au crescut de 2,2 ori, în timp ce în Administraţie publică şi în Educaţie creşterile nu au depăşit 60%. În sectorul bugetar lucrează peste 1,2 milioane de salariaţi, iar în 2018 cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat 9,1% din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace (când erau 9,5% din PIB).

România Liberă consemnează că, din 1992, Ucraina este macinată nu doar de corupţie şi săracie, ci şi de o schismă bisericească. Creştin-ortodocşii, majoritari în Ucraina, s-au împărţit în trei biserici diferite. Anul acesta, Patriarhia de Constantinopol a încercat să soluţioneze schisma, unificând două dintre ele, însă nu a reuşit să o convingă pe a treia, dependentă de Patriarhia Moscovei, să se alature. Pentru unii ucraineni decizia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu a adus mare bucurie, pentru alţii – mare durere, iar pentru românii din Ucraina poate să fie începutul sfârşitului. De aceea, înainte de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 21 februarie, întrebarea pe care şi-o pun toţi cei care cunosc realităţile este dacă situaţia românilor din Ucraina va fi dezbătută.

Și slabi, și furați, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Roș-albaștrii au irosit o șansă imensă de a se apropia la numai un punct de liderul CFR Cluj. Elevii lui Mihai Teja au evoluat mult sub așteptări în remiza albă cu Concordia Chiajna, permitându-le ilfovenilor să obțină primul punct în Liga I după fix 100 de zile și 8 eșecuri consecutive.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS