Confidenţialitate

Prima pagină | 18 martie 2019

Adevărul consemnează că lumea este încă sub stare de şoc după masacrul comis vineri de un extremist, adept al supremaţiei albilor, asupra unor musulmani ce se aflau la rugăciune în două moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă, a doua cea mai sigură ţară din lume. Atacul terorist, primul transmis live pe Facebook, timp de 17 minute, s-a soldat cu 50 de morţi, între care şi mulţi copii, şi peste 50 de răniţi. Pe încărcătoarele şi armele automate folosite de australianul Brenton Tarrant, 28 de ani, erau inscripţionate şi numele unor domnitori români – Şerban Cantacuzino, Ştefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara (în versiunea John Hunyadi), iar unii au recunoscut şi simbolul Gărzii de Fier. „Omul suferă de paranoia şi este bântuit de o idee obsesivă. Este un creştin radicalizat şi tocmai din acest motiv are ca idoli nişte eroi ai creştinătăţii printre care şi domnitori români care s-au luptat cu otomanii. Paranoicii sunt oameni extrem de meticuloşi. El a stat şi s-a documentat îndelung în privinţa acestor eroi ai lumii creştine pe care mai apoi i-a considerat un soi de aliaţi. În mintea lui aceşti eroi l-au ajutat să-şi ducă la bun sfârşit atacul, iar acum el se consideră un frate de arme al acestor mari figuri ale lumii creştine“, a precizat psihologul Liviu Chesnoiu.

România Liberă scrie despre măcelul şcolilor şi grădiniţelor. Aproape 400 de unităţi de învăţământ preuniversitar au fost închise în acest an şi în cel precedent. S-a pus lacătul pe clădiri în care s-au investit sume importante de bani, iar acum elevii nu au asigurat nici transportul până la noile şcoli.

Potrivit Jurnalului Naţional, capul listei PNL pentru europarlamentare are lipici la bani publici. Prin firma sa din Cluj, Rareș Bogdan a făcut afaceri, între alții, cu primăria lui Emil Boc, cu compania de apă a orașului, cu Hidroelectrica, Transgaz și cu mai multe universități de stat. SRL-ul se ocupă și cu marketingul politic: “gestionează imaginea partidelor sau liderilor politici”, scrie discursuri, gestionează campanii electorale și „asigură consiliere privind transmiterea de sloganuri, idei, programe politice, critici și luări de cuvânt”.

Ușor cu datornicii, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. După ce s-a umplut de umilință la Călărași, Chiajna sau Voluntari, FCSB s-a răcorit la Giurgiu, scor 2-0. Astra este echipa pe care Gigi Becali a împrumutat-o cu bani, când avea cuțitul la os.