Confidenţialitate

Prima pagină | 18 aprilie 2019

PSD s-a lepădat de Tudorel Toader, titrează Jurnalul Naţional. Social-democraţii îl propun pentru remaniere pe mmul care a doborât-o pe Laura Kovesi de la șefia Direcţia Anticorupţie. Principalul reproș este că nu a emis OUG-urile privind codurile penale. Decizia politică de ieri aduce guvernul la mâna președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza atât revocarea, cât și numirea noului ministru. În acest caz, se prefigurează o restructurare guvernamentală, în Parlament.

România Liberă scrie că Tudorel Toader ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea. Dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza remanierea, PSD va recurge la restructurarea Guvernului, unde nu este nevoie de acceptul şefului statului, fiind suficient votul Parlamentului. Vor fi înlocuiţi, de asemenea, cei doi miniştri care au decis sa candideze pentru alegerile europarlamentare. Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene, locul Rovanei Plumb ar fi preluat de Oana Florea, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero îi predă ştafeta lui Tit Liviu Brăiloiu.

Adevărul anunţă că şoferii care încalcă legislaţia rutieră ar pute avea din nou posibilitatea de a plăti amenda contravenţională primită direct la poliţistul care a constatat abaterea, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de 17 senatori ce a primit recent vot favorabil. Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulaţie se regăseşte în propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, document ce a fost adoptat luni la Senat. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie şi de votul favorabil al Camerei Deputaţilor. Dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, printre altele, şoferii vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la poliţistul care a constatat încălcarea legislaţiei rutiere. Măsura plăţii amenzilor direct la poliţist a fost eliminată din legislaţia rutieră în vara anului trecut când a fost crescută şi limita de timp pentru plata amenzilor rutiere de la 48 de ore la 15 zile. Amenzile mari se achită tot prin virament Totuşi, nu toate amenzile de circulaţie se vor putea plăti direct la poliţist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ţinând seama de faptul că punctul- amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la poliţist, şoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite. Ţinând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulaţie, respectiv direct la poliţistul care constată încălcarea legislaţiei rutiere, vor putea beneficia doar persoanele fizice.

Potrivit Ziarului Financiar, decalajele economice se adâncesc. Peste 70% din totalul celor 80.000 de noi locuri de muncă au fost create în Bucureşti, Cluj şi Iaşi.  La nivelul întregii economii, efectivul de salariaţi a ajuns la 4,93 milioane în decembrie 2018, faţă de nivelul de 4,85 milioane în 2017. Numărul de angajaţi a scăzut în doar două judeţe: Caraş- Severin (-631 de angajaţi în 2018 faţă de 2017) şi Hunedoara (-79 de angajaţi în 2018 faţă de 2017).

Gazeta Sporturilor notează că, în urma thriller-ului cu Manchester City, Tottenham Hotspur s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor după o pauză de 57 de ani. În cealaltă confruntare, Liverpool  a trecut de FC Porto. În penultimul act al competiției se vor duela Tottenham cu Ajax și Barcelona cu Liverpool.