Prima pagină | 15 noiembrie 2018

România Liberă scrie despre gaura de 36% înregistrată de rata de colectare a taxei pe valoare adăugată. Un capitol la care Agenția Națională de Administrare Fiscală este cu mult în urma instituției similare din Bulgaria. Dacă s-ar recupera această diferență, din banii strânși, România ar putea construi o autostradă mare în fiecare an.

Ziarul Financiar consemnează perspectiva unui avans economic de peste 4 procente în 2018. Trimestrul al treilea s-a încheiat cu un plus de 4,3%, în vreme ce pe primele trei trimestre creşterea a fost de 4,2%, un avans la care economiştii nu se aşteptau. În primele 9 luni, consumul a crescut cu 5,2%, însă o bună parte a a cererii a fost satisfăcută din importuri.

Jurnalul Naţional prezintă un proces care durează de 82 de ani. În 1936, pe masa instanţelor din România a ajuns o cerere de retrocedare depusă de un ordin călugăresc catolic din Oradea, care invocă Dictatul de la Viena. În anul Centenarului, există zbateri pe diferite căi, inclusiv prin abuz de drept, pentru o rescriere a istoriei și anularea tratatelor care au consfințit reîntregirea României.

Adevărul observă că Rusia finanţează mişcările de extremă-dreaptă şi populiste din Europa pentru a crea instabilitate de-a lungul graniţelor spaţiului comunitar. Premierul conservator ungar Viktor Orban, alături de guvernele populiste din Italia ş Cehia militează pentru ridicarea sancţiunilor impuse Kremlinului pentru agresiunea militară din Ucraina. Liderii Europei par să fie orbi faţă de ceea ce se întâmplă şi nu reuşesc să vadă potenţiala ameninţare pentru democraţiile vestice, după cum atrage atenţia portalul EUObserver.

Gazeta Sporturilor a aflat explicația pentru revenirea fantastică a Mihaelei Buzărnescu din ultimii doi ani, când a ajuns în top 20 WTA, pornind de pe locul 377. 2018 i-a adus româncei un salt de peste 50 de locuri în ierarhia mondială. Antrenoarea poloneză Justyna Jegiolka spune că Mihaela Buzărnescu a fost o junioară foarte bună, dar accidentările i-au pus cariera pe hold. Sacrificiul a adus rezultate, iar povestea sa le dă speranță sportivelor mai în vârstă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS