Confidenţialitate

Prima pagină, 15 martie 2017

Adevărul observă că imunitatea pe care Curtea Constituţională a extins-o la miniștri atunci când aceștia iau decizii de oportunitate, și pe care liderul PSD Liviu Dragnea vrea să le-o acorde și primarilor, lasă nerezolvată adevărata problemă: calitatea deciziilor. Oportune sau nu, legale sau nu, aceste hotărâri sunt, de multe, ori pur și simplu proaste. Între cele mai grăitoare exemple se numără staţia de epurare a apei în Amara, judeţul Ialomiţa. O investiţie de 3 milioane de euro, care se dovedeşte inutilă. La Vaslui, autogara modernă de 5,5 milioane de euro, zace închisă de doi ani, iar călătorii stau pe afară.

Potrivit Jurnalului Naţional, în cei 27 de ani care au trecut de la Revoluţie, ţara noastră pare să fi fost legiferată mai mult de la Palatul Victoria. Cu aproape 3.000 de ordonanţe de urgenţă adoptate, echipele celor 13 premieri postdecembrişti au bătut la scor Parlamentul. În topul ordonanţelor de urgenţă conduce detaşat Guvernul Tăriceanu, urmat de cele ale lui Adrian Năstase şi Emil Boc.

Evenimentul Zilei consemnează că pentru numai 633 de kilometri de autostrăzi, statul a plătit 10 miliarde de euro. În ultimii 12 ani, s-au cheltuit aproape 15 milioane de euro pe kilometru. Multe lucrări au fost blocate pentru că proiectele rutiere s0a bazat pe studii de fezabilitate creionate în birouri.

România Liberă scrie despre avocatul de nota 10 al naţionalizării comuniste. Actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a justificat, într-o lucrare de diplomă din 1966, necesitatea ş­i legalitatea uneia dintre cele mai mari nelegiuiri comise de regimul stalinist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Documentul, bătut la maşină, are 40 de pagini  şi urmăreşte să justifice, prin invocarea unor acte, legi şi speţe, oportunitatea şi necesitatea naţionalizării realizate de comunişti după metoda sovietică. Teodor Meleşcanu mai demonstrează şi “falsitatea şi inconsistenţa” argumentelor “juriştilor burghezi” în lupta lor împotriva naţionalizării.

Ziarul Financar scrie că Automobile Dacia şi-a menţinut poziţia de lider în topul exportatorilor anul trecut. O reprezentanţă a grupului Honeywell a urcat pe locul doi, făcând schimb de poziţii cu Rompetrol Rafinare. Economia locală a avut, în 2016, aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015. Numărul total al companiilor importatoare este de patru ori mai mare.

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Alex Chipciu măruriseşte că nu s-ar mai întoarce la Steaua. Jucătorul lui Anderlecht spune că Belgia i-a adus liniştea. “N-aş avea nervi să rabd ca în anii trecuţi. Sunt tot român, dar am o altă gândire!”, adaugă mijlocaşul de 27 de ani.