Confidenţialitate

Prima pagină | 15 iunie 2018

Adevărul scrie despre caricatura considerată insultătoare publicată de revista de satiră franceză “Charlie Hebdo” după triumful Simonei Halep la Roland Garros. Desenul este însoţit de expresia „Fier vechi! Fier vechi!“, stereotip folosit de multe ori de media din Hexagon în reprezentarea românilor şi romilor drept cărăuşi de metale, iar în unele cazuri fiind făcute aluzii şi la cerşetorie. Caricatura este semnată de Felix, un desenator care în cariera sa a stârnit şi alte controverse, care i-au adus plângeri penale. În august 2016, după cutremurul din regiunea italiană Amatrice, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 300 de oameni, Felix a comparat victimele prinse sub dărâmături cu o lasagna.

România Liberă remarcă nominalizarea surpriză făcută de şeful statului pentru conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Gabriel Vlase a fost promovat în politică de Viorel Hrebenciuc, care l-a ajutat sa devină subprefect de Bacău (2001- 2004). Numele lui Gabriel Vlase a apărut menţionat în dosarul retrocedărilor, în care Viorel Hrebenciuc este trimis în judecată. SIE a rămas fără director după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, în septembrie 2016.

Realizând o incursiune prin CV-urile senatorilor, Jurnalul Naţional observă că mulţi dintre ei, odată ajunşi la 40 de ani, sunt cuprinşi de o subită sete de cunoaştere. Ostoită, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, cu studii de Drept făcute la facultăţi private sau cu diverse cursuri pe la instituţiile „de forţă” ale statului. De altfel, niciunul dintre juriştii întârziaţi ai Senatului nu a făcut Dreptul “la stat”, cu excepţia lui Mihai Ruse (ALDE), care a depăşit nivelul studiilor liceale la vârsta de 55 de ani.

Ziarul Financiar notează că Banca Naţională vrea o dezbatere serioasă despre creditul ipotecar. Guvernatorul Mugur Isărescu insistă că BNR nu “descurajează” sau “omoară” creditarea.  Potrivit şefului BNR, riscul de nerambursare este potenţial, dar poate să devină real dacă nu se acţionează în sensul descurajării factorilor care îl generează, astfel că nu trebuie lăsat să se expandeze.

Sbornaia zdrobitoare, titrează Gazeta Sporturilor. În meciul de deschidere de la Cupa Mondială, Rusia s-a distrat cu Arabia Saudită, pe care a învins-o cu 5 la 0.