Confidenţialitate

Prima pagină | 13 septembrie 2018

Cum se mimează o lovitură de stat, titlul de pe prima pagină a ziarului Adevărul. Încolţiţi de procurorii militari, care îi acuză de abuz de forţă în cazul mitingului diasporei, jandarmii care au în spate Guvernul joacă tare. Pentru a justifica violenţa împotriva manifestanţilor, Jandarmeria a reclamat la DIICOT o presupusă tentativă de lovitură de stat. Zilele trecute, liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinea că, din informaţiile sale, evenimentele din 10 august au fost finanţate din străinătate.

Jurnalul Naţional observă că agențiile de turism par să fi găsit o variantă și pentru familiile sărace, care nu-și permit un sejur: excursiile de o zi, mai ieftine decât pelerinajele organizate cu biserica. Operatorii din turism încearcă să abordeze și familiile care nu-și permit o vacanță adevărată și le oferă alternativa de o sută de lei. În acești bani, turistul de o zi poate vedea conace, biserici, mănăstiri și alte obiective dinainte stabilite, iar unele agenții chiar oferă posibilitatea plății în două rate.

Ziarul Financiar trage linie la 10 ani de la căderea băncii americane Lehman Brothers, punctul de plecare pentru cea mai mare criză din lume. Căderea pieţei imobiliare a fost primul effect în România. Dacă în 2008, erau livrate peste 67.000 de case şi apartamente noi, doi ani mai târziu numărul era mai mic cu aproape 20.000. Dezvoltatorii, constructorii şi cumpărătorii au făcut un pas uriaş în spate, speriaţi de lipsa de predictibilitate şi siguranţă, urmare a crizei cu rădăcini pe continentul american. Dar piaţa rezidenţială nu a fost singura care a avut de suferit. Sectoarele comerciale – care includ proiectele de birouri, cele industriale şi de malluri – au trecut prin aceleaşi etape tensionate, deşi unda de şoc s-a resim]it mai puţin în cazul acestora.

Ungaria a fost “executată” la Strasbourg, consemnează România Liberă. Parlamentul European a decis în privința declanşării procedurii de sancţionare a guvernului de la Budapesta pentru încălcarea valorilor europene, care ar putea duce în final la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu. Premierul Viktor Orban a fost înfierat chiar de Jean-Claude Juncker, din a cărui familie politică face parte.

Gazeta Sporturilor scrie că 40% din naţionala de tinere, ca şi calificată la Euro 2019, este creaţia lui Gheorghe Hagi. Într-un interviu, cel supranumit “Regele” îşi aminteşte că, în 2009, când a început munca la Viitorul Constanţa, a estimat că, până în 2020, va oferi 11 jucători reprezentativelor României. Cu 2 ani mai devreme de acest termen, numărul a ajuns la 13.