Confidenţialitate

Prima pagină | 12 noiembrie 2018

Ziarul Financiar scrie că măsura diferenţierii salariului minim în funcţie de studiile şi vechimea provocat critici puternice din partea mediului de afaceri la adresa guvernului. Ordonanţa de urgenţă a iritat investitorii străini, chiar dacă datele arată că firmele autohtone vor fi cele mai afectate, întrucât acestea ofer grosul salariilor minime. Preşedintele patronatului Romalimenta atrage atenţia că efortul pentru bugetul de salarii este mare. Sorin Minea insistă că nu trebuie să vină statul să le spună companiilor că trebuie să le ofere salarii mari mari angajaţilor cu vechime.

Adevărul observă că, încercând să facă o radiografie a crimei în România, procurorii Parchetului General au ajuns la concluzia fenomenul nu este specific unei anumite regiuni, regăsindu-se cu aceeaşi intensitate atât în Moldova, cât şi în Dobrogea, Oltenia, sau Muntenia. 4.717 români au fost uciși în perioada 2011-2015. Conform statisticilor, cele mai multe crime au loc noaptea şi în weekend, fiind comise – în general – pe stradă. În ceea ce priveşte nivelul de educaţie, cei mai mulţi criminali au absolvit numai cele opt clase primare, iar în momentul săvârşirii faptei nu aveau ocupaţie.

Conform strategiilor naționale, Sănătatea românescă ar trebui să intre în Uniunea Europeană abia în 2030, remarcă Jurnalul Naţional. Cel mai bun spital autohton de stat ocupă locul 5.000 în lume.

România Liberă consemnează trecerea unui secol de la sfârșitul “Marelui Război”. În 1918, Omenirea a răsuflat ușurată, iar credința generală era aceea că un asemenea cataclism nu trebuia să se mai repete. Dar a fost, așa cum se cunoaște, o speranță deșartă, întrucât, la două decenii distanță, respectiv la 1 septembrie 1939, începea un nou conflict planetar, mult mai distrugător decât primul. Oricum, după Primul Război Mondial lumea s-a schimbat totalmente, Revoluția Bolșevică și nazismul venind pe un teren spiritual devastat de ororile unui război așa cum nu mai fusese altul până atunci. România însă își îndeplinea marele vis întrerupt după Unirea vremelnică realizată de Mihai Viteazul la 1600: Marea Unire a teritoriilor istorice locuite de români. Unul dintre eroii Marelui Război a fost marele strateg militar, mareșalul Alexandru Averescu.

Sub titlul “Pacea de la 11 metri”, Gazeta Sporturilor relatează că Dinamo şi FCSB au remizat pentru a treia oară consecutiv. Salomao a deschis scorul din penalty, iar Tănase a egalat la faza din care Gnohere ratase de la punctul cu var. “Bizonul” a fost veriga slabă a roş-albaştrilor, fiind eliminat în minutul 52.