Confidenţialitate

Prima pagină | 12 iunie 2018

PSD reînvie stafia Ordonanţei 13, observă Adevărul. Liderii coaliţiei iau în calcul modificarea în grabă a Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă, exact ce a încercat şi în ianuarie anul trecut. Ordonanţa 13, creaţia fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache a fost abrogată ulterior la presiunea străzii. În acest moment, cele două legi sunt dezbătute în comisia parlamentară specială, apoi vor fi trimise către Senat, prima cameră sesizată. Procedura va fi derulată pe repede-nainte, căci la 1 iulie începe vacanţa parlamentară. Numai că, odată adoptate modificările la Codurile Penale, Opoziţia va sesiza CCR şi, automat, PSD va trebui să aştepte toamna pentru a spera ca noua legislaţie penală să intre în vigoare. Spre exemplu, dezbaterea la legile Justiţiei a început toamna trecută şi nici acum noile prevederi nu au fost promulgate.

Potrivit Jurnalului Naţional, noul Cod Administrativ prevede introducerea unei indemnizaţii lunare pentru limită de vârstă pentru aleșii locali din 1992 încoace. Noile pensii speciale se acordă în limita a trei mandate şi sunt calculate ca produs al numărului de luni de mandat cu 0,4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cum în ultimul an, aleșii locali și-au majorat substanțial salariile, sumele vor ajunge la câteva mii de lei, în unele cazuri.

România Liberă observă cum îşi primeşte Constanţa turiştii. Conducerea Regiei Autonome de Transport în a atras atenţia asupra unui fenomen cu care se confruntă de mult timp: vandalizarea autobuzelor. Conducerea RATC este depăşită de situaţie şi a ajuns să apeleze la “spiritul civic al constănţenilor” pentru a opri fenomenul.

Ziarul Financiar notează că salariul mediu a depăşit 2.700 de lei net în aprilie. Este cea mai mare creştere din ultimul deceniu, un plus de 15%. Majorarea salariului minim pe economie (de la 1.065 lei net în 2017, la 1.162 în 2018, +9%), creşterile de salarii din sectorul privat şi deciziile Guvernului privind ajustările de salarii din sectorul bugetar au fost principalii factori care au condus la această evoluţie.