Confidenţialitate

Prima pagină, 11 noiembrie 2016

Campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul acesta aduce mai puţin zgomot şi mai puţină risipă de materiale de promovare, notează Adevărul. Pentru a stopa fenomenul banilor negri, legea electorală interzice dezmăţul propagandistic. La fel ca la alegerile locale, cheltuielile din campania electorală, care începe astăzi şi se va încheia pe 10 decembrie, la ora 07.00, cu o zi înainte de scrutin, vor fi decontate de la bugetul de stat, în anumite limite financiare şi cu condiţia ca partidele să depăşească pragul de 3% la nivel naţional.

România Liberă observă că mai mulţi politicieni cu dosare penale, precum şi o serie de ziarişti apropiaţi, au anunţat că succesul republicanilor americani înseamnă şi o schimbare a atitudinii Statelor Unite faţă de lupta împotriva corupţiei. Mesajele Elenei Udrea, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, dupa ce Donald Trump a câştigat cursa spre Casa Alba, sunt aproape identice. Toţi trei încearcă să prezinte acest rezultat ca un succes al bătăliei cu “sistemul”. La Washington, Centrul pentru Tranziţie Prezidenţială i-a recomandat miliardarului să-şi formeze echipa, 50 de oameni pentru cabinet şi personalul pentru Casa Albă, pâna în sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei ca sa poată fi verificaţi din punct de vedere al securităţii.

Jurnalul Naţional scrie despre gărzi în spitale cu medici închiriaţi. Situația din unele unități medicale a devenit disperată. Legislația actuală nu permite plata suplimentară a medicilor aduși din alte orașe să facă gărzi, astfel că urgențele sunt asigurate de asistente, interniști sau ginecologi. Pacienții pot muri pentru că liniile de gardă nu sunt complete.

Ziarul Financiar consideră că România-Polonia este meciul ambiţiilor est-europene. Adversara naţionalei din această seară poate ieşi victorioasă din orice confruntare economică. PIB-ul per capita de 11.200 euro, faţă de 8.100 euro cât este cel al Romåniei, şi cu un salariu mediu net de 695 euro, comparativ cu cel de 465 euro din România, sunt doar câteva din avantajele economiei poloneze, cea mai mare din Europa de Est. Puterea financiară, cultura de afaceri şi curajul de a-şi asuma riscuri încurajează firmele poloneze să atace pieţe mari din Europa precum Germania şi Franţa, să se extindă în Europa de Est şi să tatoneze terenul în Asia şi chiar Africa.  

Gazeta Sporturilor observă că titularzarea lui Vlad Chiricheş este singura noutate faţă de echipa care a remizat al în Kazahstan. Stoperul are misiunea de a-l anihila pe Robert Lewandowski, polonezul care a marcat 19 goluri în ultimele 18 meciuri oficiale. Polonezul este și golgheterul grupei, cu 5 reușite.