Confidenţialitate

Prima pagină, 11 aprilie 2017

Adevărul consemnează că procurorii anticorupţie au deschis o nouă anchetă, cea de-a treia, privind acordarea ilegală de licenţe informatice ‘Microsoft’. Prejudiciul adus statului este estimate la 51 de milioane de euro. În acest dosar, au fost puși sub acuzare fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul șef al Microsoft România Călin Tatomir, și foștii denunţători din cazul „Microsoft I“, oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

Potrivit Jurnalului Naţional, scandalul generat de noul proiect de lege a salarizării unitare se mută în zona concedierilor. Lucru destul de greu de realizat, mai ales în administrația centrală, unde protecţia legii este greu de învins, fără a pune la socoteală procesele şi costurile ulterioare. Unii ordonatori de credite au anunțat deja că trebuie să facă disponibilizări, dar se vor organiza concursuri pentru a se stabili cine pleacă din sistem. Cei care vor rămâne în instituţii vor avea salarii mai mari, dar şi atribuţii sporite.

România Liberă scrie că paşaportul unui cetăţean turc, reţinut abuziv de autorităţile române la comanda regimului de la Ankara, a fost înapoiat titularului. Publicaţia a relatat pe larg incidentul. După două saptamâni de la reţinerea documentului, Cesur Soner a fost chemat la sediul Poliţiei de Frontieră, care a admis că a acţionat în urma unei solicitări lipsite de argumente. Concluzia este că ministerul condus de Teodor Meleşcanu a acţionat abuziv.

Ziarul Financiar notează că relansarea din zona euro şi deprecierea uşoară a leului au influenţat exporturile, care, în primele două luni din an, au avansat cu 9,2%. Importurile au crescut însă cu 10,9%, deficitul comercial atingând aproape 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut.

Gena Rivaldo, titrează Gazeta Sporturilor. Cu un gol şi o pasă de gol, Rivaldinho a demonstrat, aseară, că nu vrea să rămână doar un fiu de fotbalist celebru. După victoria cu 2-1 contra Astrei, Dinamo a urcat pe podium, imediat sub locurile de Champions League, în timp ce fosta campioană nu se regăseşte, nereuşind nicio victorie în play-off.